latinica  ћирилица
17/06/2018 |  12:27 ⇒ 18/06/2018 | 07:37 | Аутор: СРНА

Додик и Чубриловић присуствовали устоличењу епископа ремезијанског

У крипти Храма Светог Саве у Београду данас је устоличен новоизабрани епископ ремезијански Стефан.

Хиротонију новоизабраног епископа ремезијанског обавио је Његова светост партијарх српски Иринеј са више архијереја Српске православне цркве и свештенством.

Устоличењу су присуствовали предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић, министар спољних послова Србије Ивица Дачић, генерални секретар предсједника Србије Никола Селаковић, принчевски пар Карађорђевић, као и велики број вјерника.

Устиличење у Храму Светог Саве

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је Српска православна црква најзначајнији дио српског идентитета и да је веома значајно да на важна мјеста долазе људи моралних и вјерских квалитета као што је владика Стефан.

Додик, који је присуствовао чину устоличења владике Стефана у крипти Храма Светог Саве у Београду, изјавио је новинарима да познаје владику лично и да је он човјек вјере и цркве.

"То је човјек нашег народа и радујем се због тога што је доживио овај дан", рекао је Додик и у име Републике Српске, српског вјерујућег народа и своје име честитао епископу ремезијанском Стефану устоличење на ову високу црквену дужност.

Предсједник Српске је рекао да је владика Стефан "човјек који је несумњиво дао значајан допринос и самом напретку у изградњу Храма Светог Саве".

"Желим да му честитам у име Републике Српске и спрског вјерујућег народа и да му пренесем све жеље за успјешан рад и добро здравље", рекао је Додик.

Устоличење у Храму Светог Саве

Честитајући избор за епископа ремезијанског и викара патријарха српског, у честитки упућеној Нјеговом преосвештенству Стефану, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић изразио је задовољство што је Свети архијерејски сабор Српске православне цркве изабрао духовника који је својим дјеловањем показао истински и праводљубиви пут хришћанства.

“Желимо Вам успјешно обављање повјерене дужности, викарног епископа, уз помоћ Божју и на корист наше цркве и вјерујућег народа. Вјерујемо да ћете и на новој дужности, вјерно и с љубављу, служити нашем народу и Српској православној цркви као што сте то чинили обављајући досадашње црквене и духовне послове“, наводи се у честитки предсједника Чубриловића.

Након устоличења и предавања жезла, патријарх Иринеј је рекао да од новог владике ремезијанског очекује да проповиједа ријеч Божију и да свуда шири истину коју је Господ откриоп, а то је да је љубав Господа изнад свега.

Епископ ремезијански је титула викарног архијереја у Српској православној цркви, односно почасна титула помоћном епископу патријарха српског. Титула се везује за Ремезијану која је била сједиште те епархије у периоду од 366. до 614. године.