latinica  ћирилица
17/06/2018 |  12:06 ⇒ 12:47 | Аутор: РТРС

Бања Врућица: Посао за особе са Дауновим синдромом

Посао конобара у Здравствено туристичком центру "Бања Врућица" обавља и шест особа са Дауновим синдромом. Они осим тога што се осјећају друштвено корисним имају прилику и да бесплатно користе услуге бањског велнес центра. То им много значи у програму рехабилитације.

Психотерапије, рефлексо-масаже зоне стопала, главе и руку, кристало и мокси терапија помажу особама са Дауновим синдромом. Шест младих људи ове услуге користи у Здравствено туристичком центру "Бања Врућица" и кажу да су им од велике користи.

"Имао сам масажу леђа и ноге. Лијепо ми је и сада је све добро", прича Кристијан Зељковић из Бањалуке.

Ово је по први пут да је у Српској пресликан модел добре праксе из јединог центра у Југоисточној Европи који се бави рехабилитацијом Дауновог синдрома, а налази се у Пули у Хрватској.

"Даун синдром није болест, то је стање које особа носи читавог свог живота. Ми га можемо рехабилитовати, поспјешити услове да се укључе у све друштвене сфере живљења. Први пут у историји овдје су се осјетили друштвено корисни гдје су радили са стварним гостима, послуживали их", каже Зоран Јелић, психотерапеут и рефлексолог.

Ријеч је о другом нивоу рехабилитационог "ПАПО" програма за особе са Дауновим синдромом.

У бањалучком "Даун синдром центру" кажу, настојаће да што више особа са Дауновим синдромом из Српске укључе у овај пројекат јер се показао као изузетно користан.