latinica  ћирилица
17/06/2018 |  10:36 ⇒ 18/06/2018 | 07:32 | Аутор: РТРС

Сарадња Српске са дијаспором важна због очувања националног идентитета (ВИДЕО/АУДИО)

Сарадња Српске са дијаспором важна је због очувања националног идентитета и заштите културне баштине свих људи поријеклом из Српске који живе широм свијета, поручили су представници највиших институција Српске синоћ у Еслингену поред Штутгарта, гдје је одржано Завичајно вече.


Дружење дијаспоре са предсједником Српске Милорадом Додиком, предсједницом Владе Жељком Цвијановић и министрима организовала су српска завичајна удружења и Представништво Републике Српске у Њемачкој.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Српска жели да ојача формирање српских удружења и клубова у дијаспори.

Додик, који је са предсједником Владе Српске Жељком Цвијановић синоћ у Еслингену поред Штутгарта присуствовао "Завичајној вечери", истакао је да окупљање Срба у удружења и клубове не вријеђа никога и изразио захвалност Њемачкој што је омогућила да се на овај начин изражава национална припадност Срба.

"Желимо да ојачамо формирање српског клуба у дијаспори. Рекли смо да је више него илузија стварање неког клуба дијаспоре БиХ. То данас не постоји и ми не желимо да дамо томе подршку", рекао је Додик и додао да Срби имају осјећај припадништва и да међу њима нема подјеле, гдје год они били.



Додик је похвалио рад Представништва Републике Српске у Штутгарту, за које је рекао да је веома активно и одржава контакте са српском заједницом овдје.

"Покушавамо да их информишемо о свему ономе што се дешава код нас. Многи од њих веома често долазе у Републику Српску и веома добро познају ситуацију", рекао је Додик.

Он је истакао да су сада у прилици да заједно са дијаспором креирају низ програма едукације и јачања програма изучавања српског језика, историје, културе, одржавања и формирања културно-умјетничких друштава, посебних клубова који се баве националном историјом...

"Веома је важна улога наших људи који овдје раде ради стабилности Републике. Никада не смијемо заборавити да су током рата многим донацијама помогли читаву заједницу, а помагали су и индивидуално својим породицама и рођацима, што је омогућило да преживимо готово најтежи историјски период за наш народ на том простору", рекао је Додик.

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је у Штутгарту да постоји огроман потенцијал за сарадњу институција Српске са српском дијаспором у Њемачкој.

"Настојимо са њима одржавати контакте. Они су били активни током различитих периода, укључујући и оне који су били тешки, као што је била поплава, али исто тако и на основу одређених пословних иницијатива", рекла је Цвијановићева након "Завичајне вечери" одржане синоћ у Штутгарту.

Она је навела да људи поријеклом из Српске који живе у Штутгарту, као и у многим другим мјестима желе институционалну везу са Републиком Српском.

"Ми смо дужни као Влада да им то обезбиједимо и сваке године да су ти односи све бољи и напреднији", рекла је Цвијановићева.

Она је навела да су завичајне вечери, на којима се окупља српска дијаспора, формат којем увијек присуствују и представници институција Републике Српске.

"Након Форума дијаспоре, мапирања и идентификације наше дијаспоре, очекујем да у будућности можемо да групишемо којим потенцијалима располажемо и гдје, као и људе који раде у неким институцијама у иностранству, а поријеклом су из Републике Српске", додала је Цвијановићева.

Она је нагласила да ти људи имају своје послове у иностранству и могу да раде заједно са Републиком Српском, било да у њу улажу или да на неки други начин помажу привредницима да успоставе међусобне везе.

"Мислим да постоји огроман потенцијал за будућност. Ми јачамо свијест морамо заједно да радимо и да морамо да радимо добре ствари које ће бити од користи и Републици Српској и њеним грађанима", рекла је Цвијановићева.

Подсјећамо, предсједник и премијерка Српске састали су се јуче у Бечу с представницима српске дијаспоре.