latinica  ћирилица
16/06/2018 |  23:31 ⇒ 23:44 | Аутор: Б92

Важна побједа Хрватске над Нигеријом на старту Мундијала!

Фудбалери Хрватске остварили су важну побједу на старту Мундијала у оквиру групе Д, пошто су са 2:0 савладали селекцију Нигерије.
Свјетско првенство у фудбалу Русија 2018. -
Свјетско првенство у фудбалу Русија 2018.

Хрвати нису блистали у Калињинграду, штавише одиграли су веома слабо, али су и тако успјели да буду бољи од индиспонираних Нигеријаца и искористе кикс Аргентине.

"Гаучоси" су изненађујуће ремизирали са Исландом у првом сусрету, па екипа Златка Далића има добру шансу да заврши као прва у групи.

Утакмица у Калињинграду требало је да нам донесе добар фудбал, али смо за исти остали ускраћени у првих 45 минута.

Хрвати су, под притиском да су фаворити, тешко успјевали да креирају добре прилике, док су се "Супер орлови" опредјелили за полуконтре и контре.

Екипа Златка Далића је неколико пута припретила са дистанце, али је након нешто више од пола сата игре ипак успјела да стигне до вођства, иако у првом дијелу ниједна екипа није имала шут у оквир гола.

Након корнера Луке Модрића са десне стране, Марио Манџукић се бацио у петерцу и захватио лопту главом која је, на путу закачила ривала и завршила у мрежу – аутогол је постигао Етебо.

Нигерија је већ у сљедећем нападу могла да узврати, Одион Игало није успио, да би најбољу шансу за ову афричку селекцију пропустио Алекс Ивоби у финишу полувремена. Везиста Арсенала је из прве ухватио одбитак и опалио га голу Данијела Субашића, али је испред њега сјајно изблокирао Дејан Ловрен и Хрватима сачувао минималну предност пред одмор.

Друго полувријеме почело је очекиваном офанзивом "Супер орлова", али осим спорадичних покушаја Виктора Мозеса, није било превише узбуђења. Хрвати су постепено успостављали контролу и у у 72. минуту успјели да преломе отпор ривала.

Поново је изузетну одлуку донио судија Сандро Ричи, када је код корнера видио да је Еконг оборио Манџукића и показао на бијелу тачку. Сигуран извођач најстрожје казне био је капитен Модрић, пославши лопту у једну, а голмана у другу страну.

До краја сусрета је само резервиста Матео Ковачић пропустио да увећа тријумф, али сусједи сигурно неће бити незадовољни ни овим резултатом.

У сљедећем колу "Коцкасти" се у четвртак састају баш са Аргентинцима, док ће Нигеријци на мегдан Исланду дан касније.