latinica  ћирилица
16/06/2018 |  21:52 | Аутор: СРНА

Загреб упутио службени захтјев БиХ за изручење Мамића

Хрватско Министарство правосуђа упутило је Министарству правде БиХ службени захтјев за изручење бившег извршног директора загребачког Фудбалског клуба "Динамо" Здравка Мамића, сазнаје Нова ТВ.
Здравко Мамић (Фото: vecernjak.net) -
Здравко Мамић (Фото: vecernjak.net)

Овај захтјев упућен је јуче након што је Суд БиХ обуставио поступак изручења Мамића, који је у Хрватској неправоснажно осуђен на шест и по година затвора због злоупотреба повјерења у привредном пословању.

Уз захтјев за изручење, Министарству правде БиХ је достављена и сва потребна документација на основу које ће суд одлучивати о изручењу.

У хрватском Министарству правосуђа не разумију зашто је Суд БиХ избјегао процедуру и одлучио у случају Мамић прије него што је примио захтјев за његово изручење.

Министар правосуђа Дражен Бошњаковић слање службеног захтјева у БиХ најавио је још у четвртак, 14. јуна.

"Након што Министарство правосуђа прими сву документацију од суда, ми ћемо поставити захтјев за изручење који достављамо Министарству правде БиХ, а након тога одлуку о изручењу или неизручењу доноси Суд БиХ", рекао је Бошњаковић.

Суд БиХ саопштио је јуче да је обуставио поступак изручења Хрватској Здравка Мамића, који има и држављанство БиХ, наводећи да су инкриминације које му хрватско правосуђе ставља на терет почињене прије потписивања Уговора између двије земље о међународној правној помоћи у кривичним стварима.

Судија за претходни поступак Суда БиХ донио је рјешење којим је Мамићу обустављен поступак изручења, јер, како је наведено, нису "испуњени законски услови за изручење властитог држављанина".

Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ привели су прије два дана у Међугорју Мамића, за којим је Хрватска расписала међународну потјерницу.

Он се изјаснио да се противи изручењу у Хрватску гдје је пред Жупанијским судом у Осијеку првостепено осуђен на 6,5 година затвора због финансијских малверзација приликом трансфера фудбалера "Динама", а за њим је расписана домаћа и међународна потјерница.

Дан уочи изрицања пресуде, Мамић је прешао на територију БиХ.