latinica  ћирилица
16/06/2018 |  18:27 ⇒ 17/06/2018 | 10:54 | Аутор: РТРС

Колико су заступљени Срби у Федералној полицији?

Да ли је Федерација, и мимо Устава и законских прописа, већ примијенила резултате пописа становништва из 2013. године, које Српска, није признала?

Иако се константно говори о конститутивности, према посљедњем попису број Срба повратника сведен је на 2,55 одсто у том ентитету.

Када је ријеч о заступљености у тамошњим безбједносним структурама она је на минимуму. У појединим Кантоналним полицијама нема ни једног Србина. Националном структуром полицајаца бавила се и Канцеларија омбудсмена за људска права БиХ.

Пројектовани сарајевски политички дискурс – наводно "обесправљени" Бошњаци у Републици Српској! Ехо те мантре, додатно ојача увијек у предизборно вријеме! Утркују се "заштитници обесправљених" Бошњака, ко ће гласније да оспе паљбу по Српској у којој број "обесправљених" повратника гле чуда, ипак расте!

И званично је достигао 14%, пријератних муслимана у Српској! Наспрам 2,55% повратника Срба у Федерацију! И опет "заштитници" незадовољни! Час траже повратничка права према попису из 1991. године, час опет из 2013., зависи који је ехо јачи!

Истовремено, "заборављајући" да завире у властито двориште. А оно више него суморно! Полицијске формације готово једнонационалне – Срби у њима - некада трећина сад су или мањина или ни толико! Од ентитетског министарства унутрашњих послова у којем је запослено само девет Срба и нити један на руководећим позицијама, па до Кантоналног министарства у Сарајеву у којем је од конститутивних Срба заступљенија чак хибридна "етничка група" позната као "Остали".

У Кантоналном МУП-у Срба тек 3%, а "осталих" или неопредјељених, не случајно, скоро дупло више.

Каква би се идеологија Бошњачког "ексклузивизма" у мулти граду на Миљацки тек спровела, да националну заступљеност у полицијским агенцијама не "контролишу" међународни званичници, питају огорчено у Демократској иницијативи сарајевских Срба?

- О запошљавању и о свим другим правима нема се шта говорити јер не постоје, примјер техничког секретара у нашем удружењу господина Мичића који је више пута пожелио да се запосли у неку од баш ових институција и сваки пут су га одбили уз нека чудна образложења - каже Душан Шеховац из Демократске иницијатива сарајевских Срба.

Да ли је "погрешна националност" споменутог апликанта, десетке пута била одлучујућа при попуњавању сарајевских полицијских кордона? Истих у којима су алхемично Бошњаци преко ноћи или прецизније док конкурси трају, постајали "неопредјељени", Хрвати на ранг листама "прескочени", а Срби једноставно "збрисани" као што је био случај једног од посљедњих конкурса којим се руководио вјечни сарајевски директор Драган Лукач док је попуњавао своју специјалну јединицу. И на њој од Белмина, Авда, Ибра или Мурата није "видио" Милана, Павла или Мирослава.

И док опредијељени Бошњаци и "неопредијељени" Бошњаци у сарајевском МУП-у чине готово 90% запослених, у Западнохерцеговачком кантону нема нити једног полицајца Србина. А није да их нема младих способних, образованих и рада без бирања, жељних! У том и сусједном Кантону!

- Ми имамо овдје према нашим списковима преко 80 младих људи који су високообразовани који траже посао, не могу да га добију - истиче Љубиша Таминџија из Координације Срба Мостар.

У западнохерцеговачком Кантону готово 100 процентно "ред заводе" Хрвати, у Босанско-подрињском опет скоро 100 процентно Бошњаци. Нити у једном Срба ни за лијека у управљачким структурама. Нема их ни у херцеговачко-неретванском; средњебосанском, ни сарајевском Кантону. И док се неславне нуле нижу, из Канцеларије омбудсмена за људска права упозоравају! Не само да су "конститутивни" у дефанзиви у односу на закон и Устав, већ су закони и Устав најчешће у колизији. А неријетко и сами закони у супротности!

- Имате Закон о полицијским службеницима Федерације БиХ који треба да одражава националну структуру према попису из 1991. године, с друге стране Закон о унутрашњим пословима Федерације БиХ прописује да структура треба да буде према посљедњем важећем попису - напомиње Љубинко Митровић омбудсман за људска права БиХ.

А најчешће структура не поштује нити један споменути Закон. А поготово не Дејтонски Устав и његов анекс 7! Чему онда уопште Устав, Закони, одлуке Уставних судова попут посљедње Федералног уставног Суда према којој би Срби напокон требало да постану конститутивни и у три преостала федерална Кантона, у којима то нису били чак ни на папиру!

- Има и у Мостару и у Сарајеву и у Зеници и у Бихаћу Срба образованих, квалификованих за многе од тих послова, међутим не могу добити јер су конкурси тако формулисани да се увијек појаве неки корективи који онемогућавају да будеш равноправан - наводи Шеховац.

Док озбиљни уставни и законски прекршаји у Федерацији БиХ не буду отклоњени, што упозоравају и омбудсмени, националну полицијску структуру, креираће углавном Бошњаци. Исти који, какве ли ироније, из Сарајева оркестрирано понављају како су им права угрожена.