latinica  ћирилица
16/06/2018 |  11:06 ⇒ 17/06/2018 | 11:06 | Аутор: СРНА

Сјећање на страдале борце Сарајевско-романијске регије (ФОТО)

Дан одбране Сарајевско-романијске регије обиљежен је данас на Сокоцу и Равној Романији у организацији Одбора Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Обиљежавање овог значајног датума, у организацији Одбора Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, почело је поменом и полагањем вијенаца на Војничком гробљу Мали Зејтинлик на Сокоцу.

Oбиљежавање одбране Сарајевско-романијске регије (Фото: СРНА)

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић изјавио је данас да су неке од најтежих битака у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату вођене на подручју сарајевско-романијског платоа, гдје је у борби са муслиманским снагама погинуо сваки пети, а рањен сваки десети припадник Сарајевско-романијског корпуса.

Савановић је оцијенио да то говори о тежини борбе и о снази бораца Сарајевско–романијског корпуса, који је пуне четири године бранио тај српски простор и одбијао бројчано надмоћније снаге такозване Армије БиХ.

"Услов нашег биолошког опстанка је опстанак Републике Српске. Нема мјеста политичким свађама у оном смислу које задире у национално питање и Републику Српску", поручио је Савановић на Војничком спомен-гробљу "Мали Зејтинлик" на Сокоцу, гдје су обиљежене 23 године од одбране Сарајевско-романијске регије у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Манастир Соколица, Спомен капела (фото: wikipedia.org/sr-el/Манастир_Соколица)

Полагању вијенаца на "Малом Зејтинлику", поред министра Савановића, присуствовали су изасланик предсједника Републике Српске Синиша Каран, делегација Народне скупштине Републике Српске, коју чине посланици Марко Видаковић, Недељко Милаковић и Мирослав Брчкало и изасланик члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Миленко Ристић.

Овом чину присуствовали су и предсједник БОРС-а генерал Миломир Савчић, представници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, представници Града Источно Сарајево, начелници општина Источно Ново Сарајево, Соколац и Пале, те представници општинских борачких организација Сарајевско-романијске регије.

Oбиљежавање одбране Сарајевско-романијске регије (Фото: СРНА)

Предсједник Борачке организације Републике Српске генерал Миломир Савчић поручио је да би на Војничком спомен-гробљу "Мали Зејтинлик" можда најбоље било ћутати и слушати приче српских бесмртних хероја чији остаци почивају на легендарној Романији.

Савчић је рекао да се српски народ данас суочава са новом невољом - доказивањем истине о протеклом рату, почевши од његовог карактера, па до најситнијих детаља.

Он је навео да је српски народ проглашен агресором када још рат није ни почео.

"Имам доказе и документе, именом и презименом и матичним бројем, да више од 5.000 припадника Првог корпуса такозване Армије БиХ нису рођени у БиХ", навео је Савчић и питао "ко је у БиХ агресор, ако се узму у обзир ти подаци"?

Савчић је подсјетио да су он и његови саборци рођени на овим просторима и да нису могли бити агресори на свој сопствени дом и на свој народ.

Он је нагласио да рат јесте завршен, али да борба није ни изблиза, јер је један од њених основних елемената доказивање истине о протеклом рату.

Савчић је позвао све надлежне у Српској да се овим питањем озбиљно позабаве.

Он је подсјетио да је Сарајевско-романијски корпус бројао 18.000 бораца, а Први корпус такозване Армије БиХ 66.000 војника и око 10.000 припадника МУП-а.

"Да ли је могуће да су у таквом омјеру српске снаге могле блокирати град, како то трде у Сарајеву и одређене правосудне институције међународне заједнице", упитао је Савчић.

Он је истакао да је Сарајевско-романијски корпус био по бојном стању један од мањих оперативних састава, али по оперативној способности, по јунаштву и по свему ономе што су учинили, међу првим формацијама Војске Републике Српске.

Замјеник градоначелника Источног Сарајева Данко Вучетић поручио је да је плаћена висока цијена останка и опстанка српског народа на овим и на просторима Републике Сррпске, али да жртве нису узалуд пале.

"Створена је Републка Српска која је трајна категорија уписана за зеленим столом од свјетских сила, уписана у све географске свјетске атласе", рекао је Вучетић.

Вучетић је поручио да ће српски народ Републику Српску најбоље очивати јачањем њене економије, пронаталитетном политиком и стварањем услова за останак младих.

На "Малом Зејтинлику" сахрањено је 958 бораца погинулих на ратиштима на подручју општина у околини Сарајева које су до потписивања Дејтона биле под контролом Војске Републике Српске.

У Манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији код Сокоца служен je парастос за борце погинуле у одбрани Сарајевско-романијске регије у одбрамбено-отаџбинском рату.

Парастосу су присуствовали министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић, секретар предсједника Републике Српске Синиша Каран, предсједник Скупштине Града Источно Сарајево Мирослав Лучић.

Парастос на Равној Романији

Парастосу су присуствовали и замјеник градоначелника града Источно Сарајево Данко Вучетић, начелник општине Соколац Милован Бјелица, представници борачких организација овога града, породице погинулих бораца и други гости.

Обраћајући се окупљенима, старјешина Манастира Светог великомученика Георгија архимандрит Андреј рекао је да су се и ове године сабрали ради сјећања на све погинуле војнике чија су имена умјесто фресака уписана у храму као свједочанство, опомена и сјећање за вјечност.

"Овдје смо их некако извукли из овоземаљскога заборава. За царство небеско и за вјечност се живи", истакао је архимандрит Андреј.

У Одбрамбено-отаџбинском рату из Сарајевско-романијског корпуса за одбрану ове регије погинуло је 4.000 бораца, а ова формација имала је од 18.000 до 20.000 бораца.

Као вјечни помен тим јунацима изграђен је манастир на Равној Романији, посвећен Светом великомученику Георгију на чијим унутрашњим зидовима су уклесана имена 4.000 погинулих бораца у одбрани ове регије.