latinica  ћирилица
15/06/2018 |  21:28 ⇒ 21:37 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Српска кренула узлазном линијом

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић оцијенила је да је протеклих пет година рада Владе било бременито, пуно изазова, да је захтијевало много труда и енергије, а да су протекле двије године показале да је Српска кренула узлазном линијом и нема намјеру да се враћа назад.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Цвијановићева је навела да је ријеч о бројним изазовима политичке, економске и финансијске природе, а да је она на челу Владе имала појачану одговорност за све процесе који се дешавају.

Она је нагласила да су 2016. и 2017. година дефинитивно године које су показале способност Српске да се крећемо мало већим корацима.

"Раст који смо биљежили 2016. и 2017. године и рекордна запосленост прошле године, највећа покривеност увоза извозом, која је била рекордна прошле године, и сви ти параметри које данас пратимо првих шест мјесеци ове године показују да смо ми дефинитивно кренули узлазном линијом и да немамо намјеру да се враћамо назад", рекла је Цвијановићева за београдску телевизију "Пинк 3".

Цвијановићева је оцијенила да тај успјех иритира политичке противнике у Сарајеву.

"То је нешто што јако иритира наше политичке противнике у Сарајеву, јако иритира неке људе с којима покушавамо да будемо партнери из међународне заједнице, јер би они вољели да у Српској дође до колапса, да нема ничега", додала је она.

Цвијановићева је истакла да је поносна што су за вријеме њеног мандата пензије повећане 20 одсто и да ће бити још повећања.

"Пензионери знају да нам могу вјеровати, нисмо их никада преварили", рекла је она и додала да пензије јесу мале, али да Влада ради корак по корак и да ће оне бити стално повећаване.

Предсједник Владе је напоменула да су ове године извршене бројне реформе, наводећи да су од послодаваца преузели неке обавезе, да би њима олакшали да више запошљавају, да могу повећати плате у реалном сектору, те да се иде са мјерама према свим радницима, да постоји и договор са синдикатом, који се реализује.

"Не постоји ниједна неизмирена обавеза у Републици Српској која чека, јер нема кашњења са плаћањем", нагласила је Цвијановићева.

Она је навела да је, између осталог, повећан буџет пољопривредницима, да се за инвалиде уводи још једно право, да се законски регулише статус жена жртава рата, да незапослене породиље примају мјесечно 405 КМ мјесечно од 12 до 18 мјесеци.

Цвијановићева је истакла да је Република Српска једини функционални дио БиХ, захваљујући политикама које је водила у претходном периоду, а што је и повод да се атакује на Српску.

Она је подсјетила да је 2013. године дошла на чело Владе, а да је већ 2014. године Републику Српску задесила страшна поплава, којом је било погођено 48 одсто становништва.

"Цијели наш годишњи буџет је однијела та поплава, морали смо много да радимо да креирамо одређене програме како да се помогне становништву", рекла је Цвијановићева и истакла да је јако поносна на то што су тада урадили.

"Република Српска се још носила са посљедицама глобалне кризе која је оставила страшне посљедице на сва друштва на Балкану. Без довољно јаких механизама, структура и свих оних алата које имају моћне државе, морали смо се носити са таквим проблемима, дакле било је много изазова", навела је Цвијановићева.

Она је подсјетила и на протесте у том периоду у Федерацији БиХ, на намјере да се преносе немири, који су били рушилачки и вандалски.

"Све су то ствари о којима треба да водите рачуна паралелно са оним што јесте обавеза Владе и наравно да на политичком плану радите за Републику Српску, да штитите њену уставну позицију, да знате на који начин се постављате у односу на Сарајево, гдје увијек имамо захтјеве који су усмјерени, мање-више из политичког Сарајева, против оног што су интереси Српске. Никад не можете да остварите пуно партнерство, нажалост, то је тако", додала је Цвијановићева.

Цвијановићева је напоменула да с друге стране, као што је случај са цијелом регијом, има много испостављених ствари од међународне заједнице.

"Многи од тих захтјева и приступа су врло погрешни, пластични и тенденциозни и морате да нађете у свему томе мјеру. Дакле, комбинација много ствари. Било је много важно да смо јединствени у Републици Српској и да наше институције заједно раде добар посао за Републику", истакла је она.

Према њеним ријечима, сваки помак који је направљен, а којих је било много, захтијевао је много разговора, тешких одлука, непроспаваних ноћи.

"Околности су биле тешке и још су. Многе изазове смо превазишли, али су бројни изазови пред нама", рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да је Република Српска светиња за њене грађане, да то мора да буде примарни циљ.

"То је циљ партије којој припадам и циљ Владе, предсједника, институција – очувати и сачувати Српску", нагласила је Цвијановићева.