latinica  ћирилица
15/06/2018 |  18:15 | Аутор: СРНА

Рим ће представити приједлог за поправљање имиграционе политике

Италија ће представити приједлог за поправљање политике ЕУ у вези са азилом и миграцијама током друге половине године, изјавио је италијански премијер Ђузепе Конте.

Он је у заједничком обраћању новинарима са предсједником Француске Емануелом Макроном у Паризу рекао да Италија припрема приједлоге, које ће сљедећег мјесеца представити Европском савјету.

Конте је рекао да су он и Макрон "у потпуности разјаснили" ставове о миграцијама и да су "савршено сагласни".

Министар унутрашњих послова Италије Матео Салвини, који је вицепремијер и лидер антимигрантске Лиге екстремне деснице, раније ове седмице је позвао позвао Француску да се извини, након што је Макрон критиковао "цинизам и неодговорност" Италије поводом одлуке Рима да одбије да спасилачки брод француске хуманитарне организације са 629 миграната пристане на италијанску обалу у Средоземном мору.

Неименовани извор из италијанске Владе је у сриједу, 13. јуна, изјавио да би премијер Италије могао да одгоди састанак са предсједником Француске, усљед дипломатског спора у вези са политиком имиграција.

Конте је јуче потврдио да ће данас отићи на планирани састанак са француским предсједником, послије помирљивог телефонског разговора двојице лидера.