latinica  ћирилица
15/06/2018 |  18:13 ⇒ 21:07 | Аутор: РТРС

"E-регистрација" функционална од сљедеће године

Желите ли регистровати ново предузеће, на папире, шалтере и дуге процедуре заборавите. Ускоро ће све то бити доступно уз само неколико кликова путем рачунара. Влада је утврдила Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о регистрацији пословних субјеката у Српској, а већ наредне године "E-регистрације" биле би функционалне.

Једно предузеће већ је регистровао, са другим је на сличном путу. Млади предузетник, Александар Чичић, каже да и поред једношалтерског система процедуре поприлично трају. Покретање новог предузећа електронским путем за њега би било велико олакшање.

"Тако да би електронско отварање предузећа заиста било нешто што би нас ставило у много бољи положај, нас који желимо да покренемо своје прво или ново предузеће. Вјерујем да би особе из ИТ свијета подстакло да овдје региструју предузеће. Ако раде из Хрватске, Србије или Мађарске, а овдје су вам нижи порези, преко рачунара отворите предузеће, плаћате мањи порез, погодније послујете, а држава има бенефит јер има додатна предузећа", истакао је предузетник Александар Чичић.

Једноставнији, бржи и јефтинији поступак регистрације пословних субјеката обећавају у Влади. Систем Е-регистрације, поред законских измјена, захтјева и друге предуслове, као што је прилагођавање надлежних судова и локалних управа.

"Она физичка лица која желе да оснују нови правни субјекат, моћи ће од куће да региструју свој привредни субјект. Овим се Република Српска сврстава у модерне земље када је у питању ова област", рекао је министар економских односа и регионалне сарадње Републике Српске Златан Клокић.

Свака дигитализација пријеко је потребна, с обзиром на компликоване процедуре – кажу послодавци. Е-регистрације побољшале би, кажу, слику пословне заједнице Српске.

"Нама ће бити драго уколико држава, у овом случају Влада, успије да спријечи кочење тог система како смо имали у претходном периоду када су многа добра рјешења Владе кроз неке друге бирократске процедуре биле заустављене, а то нам се негдје седило са једношалтерсим системом", изјавио је потпредсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић.

Још 2013. године спроведена је прва фаза реформе регистрације пословних субјеката којом се успоставио једношалтерски систем, јединствени регистар пословних субјеката, те успоставио јединствени информациони систем. Тако је за регистрацију умјесто 23 потребно три дана, од 11 процедура остало је њих пет, а трошкови су значајно редуковани. Е-регистрације додатно ће олакшати и омогућити да све завршите једним кликом из свог дома.