latinica  ћирилица
15/06/2018 |  15:42 ⇒ 15:44 | Аутор: СРНА

Линта: Позив да се Срби региструју до 24. јула за гласање ван БиХ

Предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта је и представници Координације Срба из Мостара позвали су све Србе поријеклом из Федерације БиХ, који живе у Србији, да се пријаве и региструју до 24. јула за гласање на општим изборима ван БиХ.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

"На састанку смо размијенили мишљења у вези са актуелним положајем Срба у Мостару и Херцеговачко-неретванском кантону, гдје смо се сагласили да је тај положај трагичан и јако тежак, да се Срби суочавају са бројним проблемима", рекао је Линта на конфернцији за новинаре, након састанка у Скупштини Србије.

Он је додао да је заједнички констатован значај предстојећих општих избора у БиХ, који ће бити одржани 7. октобра.

"Заједнички смо се договорили да учинимо све што је у нашој моћи да анимирамо и подстакнемо што већи број Срба који су родом и поријеклом са простора ФБиХ , а сада живе у Србији да се региструју и пријаве до 24. јула за гласање ван БиХ", истакао је Линта.

Он је оцијенио да су предстојећи општи избори у БиХ изузетно важни, посебно за Србе у Мостару и Херцеговачко-неретванском кантону.

"Општа је процјена, ако би изашла једна јединствена српска листа за скупштину Херцеговачко-неретванског кантона и ако би прошла консензус три одсто, Срби би имали свог посланика или можда више њих и постали би политички фактор и могли би онда да се активније боре за своја национална и људска права", рекао је Линта.

Он је додао да ће у Одбору за дијаспору и Србије у региону имати пуну подршку, те да дубоко вјерује и у пуну подршку завичајних удружења из тог кантона, и Удружења грађана Мостар, и Удружења Коњичана, и Српског националног друштва Пребиловци.

Састанку су присуствовали представници Координације Срба из Мостара, као и неколико завичајних удружења Срба из ФБиХ, Удружење грађана Мостар, Српског националног друштва Пребиловци...