latinica  ћирилица
15/06/2018 |  11:01 | Аутор: СРНА

Хрватски министри прегласани приликом усвајања информације о Електропреносу БиХ

Хрватски министри прегласани су на сједници Владе Федерације БиХ током усвајања информације о стању у Електропреносу БиХ која је уврштена на дневни ред као допунска тачка, без сагласности Колегијума Владе и мимо Пословника о раду, пише Вечерњи лист, издање за БиХ.

Иако је ова компанија у већинском власништву ФБиХ, министри у федералној Влади од 2015. године нису добили на увид цјеловиту информацију о ситуацији у предузећу која укључује извјештаје о финансијском пословању, али и планове рада.

Умјесто комплетне информације, на коју чекају од почетка мандата, министрима је понуђена непотпуна информација уврштена на дневни ред као допунска тачка, без сагласности Колегијума Владе и мимо пословника о раду највишег извршног тијела власти у ФБиХ, пише лист.

Упркос противљењу хрватских министара да се о овој важној теми расправља на овакав начин, без могућности упознавања са садржајем информације, те недостатку кључних показатеља пословања, министар индустрије, енергетике и рударства ФБиХ Нермин Џиндић /СББ/ истрајао је у томе да се о тачки расправља, те је понуђена информација усвојена уз активирање "резервне" бошњачке коалиције СББ-СДА.

Хрватски министри су истакли да не желе да дају "зелено свјетло" тачкама које нису усаглашена на Колегијуму Владе и које су непотпуне.

Према писању Вечерњег листа, досадашња пракса је показала да се "резервна бошњачка коалиција" активира углавном ради прикривања незаконистости, те да је врло вјероватно да је са истим циљем оживјела и приликом усвајања информације о ситуацији у Електропреносу.