latinica  ћирилица
14/06/2018 |  22:49 ⇒ 15/06/2018 | 09:06 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Изворни приходи константно расту

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да изворни приходи у Српској константно расту, да ће ова година бити ликвидна и стабилна, те да јој је циљ стабилна и све јача Република.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

"Све функционише без проблема и обавезе извршавамо редовно. Припремамо и свеобухватну мјеру у којој ће се препознати многи, али је важније да ће то бити подлога за сљедећу Владу да настави са наредним корацима", рекла је Цвијановићева.

Она каже да пензионери и пољопривредници знају шта је први корак који ће урадити сљедећа Влада.

"Највећи подухват јесте да смо дошли у ситуацију да можемо планирати, а не да чекамо шта ће нас заскочити. То смо постигли у вријеме када су нас из Сарајева блокирали и држали под опсадом 750 милиона КМ које припадају Републици Српској. Нажалост, и данас се то наставља јер имамо неподијељен новац по основу акциза, а затим и ситуацију у 'Електропреносу БиХ'", нагласила је Цвијановићева.

Она је истакла да је свака категорија становништва дотакнута мјерама, с циљем побољшања ситуације.

"Никоме ништа нисам слагала и оно што сам рекла је и урађено. Ово није предизборна прича и никада нисам ништа мегаломански обећавала, као што неки кажу да могу пензије повећати за 10 одсто", рекла је Цвијановићева за Телевизију К3.

Према њеним ријечима, институције морају да раде, јер не смије бити заборављено да се саговорници морају са пажњом третирати, с циљем рјешавања проблема.

Она је навела да се мора разумјети да се напредак друштва ствара у оквиру институција Републике Српске.

"Треба да чувамо наше институције, да их надограђујемо и тражимо да их воде одговорни људи да бисмо напредовали као друштво. Република Српска креће се напријед, иако монетарна и спољнотрговинска политика нису у нашим рукама и зависе од неког другог /ниво БиХ/", рекла је Цвијановићева.

Мигрантска криза показала слабост система на нивоу БиХ

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић оцијенила је да је мигрантска криза у БиХ превелик проблем коме се не придаје довољно пажње, те да се ту показује слабост система на нивоу БиХ.

"Фрустрирајуће је да смо имали прилику да ово гледамо /у региону/ и немогуће је да се не спремате све године, него очекујете да вас нешто заобиђе. Овдје се показује слабост система на нивоу БиХ и мислим да ће ово имати пуно веће посљедице него што желимо да признамо и јако сам узнемирена због тога", нагласила је Цвијановићева.

Она је оцијенила да је најлогичније било видјети како да се заштити граница.

"Ово ће имати пуно веће посљедице него што и желимо да признамо и узнемирена сам јер су узнемирене земље које имају по 60-70 милиона становника и које су увеле ограничавајуће мјере. Имате мјере у Аустрији гдје се враћају имами, гдје се раде одређене ствари. Питам како сте изоловани од безбједносних изазова када смо сви у истом пакету или шта ћемо радити са нашим службама и мигрантима који ће доћи, а не могу ићи даље", додала је Цвијановићева.

Она је упитала зар неко није требало да прави план и осмишљава ствари, јер је ово веома неозбиљно.

"Мени је драго што смо као Влада манифестовали став и рекли да нећемо да примимо мигранте", рекла је Цвијановићева за Телевизију К3.

Она је поновила да МУП Српске може чувати безбједност свим грађанима Републике Српске, нагласивши да је то једина релевантна институција у Српској у области безбједности.