latinica  ћирилица
14/06/2018 |  16:57 ⇒ 15/06/2018 | 13:21 | Аутор: РТРС

Додик: Власт у Српској није надлежна за смањење цијене горива

Власт није та која може да утиче на кориговање цијена нафте, јер се оне формирају слободно.

Једини регулатор су дистрибутери, који могу да интервенишу на цијену, поручио је предсједник Српске Милорад Додик. Подсјетио је и да превозници код дистрибутера имају обезбијеђен рабат.

Цијене горива не зависе од власти у Српској, рекао је предсједник Додик. Изјавио је да и он посједује рачуне, према којима чланови удружења превозника, који су и организовали блокаду саобраћајница, имају рабат код дистрибутера на цијену од пет до 10 одсто.

- Када они сипају гориво за свој камион и возило онда имају одобрени рабат за пет до десет одсто, а обични грађани плаћају пуну цијену. Против кога су онда они организовали протесте? Против власти која нема никакве одговорности за цијену, јер се она формира слободно и највише зависи од кретања свјетских цијена - каже предсједник Српске Милорад Додик.

Предсједник је поручио да разумије оне који се буне, али истакао да нема државе на свијету која на промет нафтним дериватима нема одређене стопе захвата за приходе, за остваривање општих интереса. Притом, Српска има најмању стопу ПДВ-а, 17 одсто. Поручује – блокаде саобраћајница биће спријечене.

- Ако је неко хтио да скрене пажњу, онда би било у реду да због оних који можда исто сматрају да је скупо, а морају нешто друго да раде, отворе бар једну трасу пута. Они то нису хтјели да ураде, чиме су показали своју намјеру - напоменуо је Додик.

Он је истакао да акцизе неће бити смањене. Та средства, поручује, имају своју намјену – изградња и модернизација ауто-путева.

- Да ми имамо савремене путеве, ми морамо издвајати новац. Као што знате, намена је за то, за магистралне путеве, ни за шта друго, није за општу потрошњу, морамо да улажемо, као што и радимо, и нема земље која је то другачије решила - поручио је Додик.

Поновио је да је цијена горива у Српској за девет одсто мања него у Федерацији, за 29 одсто нижа него у Србији, а од Хрватске чак за 36 одсто.