latinica  ћирилица
14/06/2018 |  12:00 | Аутор: СРНА

Нухић: Аустрија добро упућена у токове радикализације муслимана у БиХ

Вјерски аналитичар Мехмедалија Нухић изјавио је да обавјештајна аустријска служба већ дуже времена прати џемате и "параџемате" у БиХ и да је добро упућена у све токове радикализације муслимана у БиХ.
Мехмедалија Нухић (фото: www.pecat.co.rs) -
Мехмедалија Нухић (фото: www.pecat.co.rs)

- Подробним анализама добијеним са територије БиХ, које су откупљивали веома великим свотама новца, они су дошли до тога нивоа да су успоставили цјелокупну слику и приказ свих елемената и субјеката који су везани за екстремни и радикални ислам у БиХ - рекао је Нухић Срни.

Према његовим ријечима, на основу података које су добили са терена, њиховим безбједносним тијелима није било тешко да информационе и оперативне податке доставе канцелару у Аустрији, који је на основу тога донио одлуку о протјеривању имама који су финансирани из иностранства и затварању неколико џамија.

Осим информација које су достављене аустријским властима, каже Нухић, оне су у нешто штуријем облику достављене и властима у БиХ.

- Али они већ дуго времена са терена БиХ немају, као што то они кажу, позитиван одзив - додао је овај аналитичар.

Он је напоменуо да аустријска обавјештајна служба има чак и примједбу да се, како кажу, "радикализовани" упућују на већи степен обзирности и предострожности на терену и мјестима гдје радикализација има своје појачано мјесто дјеловања.

- Због тога им се "субјекти надзора" често премијештају са терена на терен, а таквих подручја и "субјеката" има више на подручјима Федерације БиХ - истакао је он.

Нухић је нагласио да је то само почетак, те да ће, најприје у Француској, тек да услиједе и друге мјере.

Аустријски канцелар Себастијан Курц недавно је рекао да ће Беч протјерати "неколико" имама који су финансирани из иностранства и затворити седам џамија у акцији против "политичког ислама", а многи тврде да је већина ових имама из БиХ.