latinica  ћирилица
14/06/2018 |  11:50 ⇒ 12:00 | Аутор: Независне

Потписан протокол о размјени података између инспектората Српске и ФБиХ

Републичка управа за инспекцијске послове – Инспекторат Републике Српске и Федерална управа за инспекцијске послове Сарајево закључили су Протокол о сарадњи у вези кориштења и размјене података, а ради осигурања ефикаснијег рада и сарадње инспекцијских тијела.
Инспекторат Републике Српске -
Инспекторат Републике Српске

Овим протоколом дефинишу се, како је саопштено из Федералне управе за инспекцијске послове, међусобна права и обавезе приликом кориштења података из службених евиденција о инспекцијским надзорима које воде.

Протокол су потписали директор Федералне управе за инспекцијске послове Анис Ајдиновић и вршилац дужности директора Републичке управе за инспекцијске послове Данијела Батар.

Размјена података ће се реализовати путем интероперабилног информациони система – ИИС, који је успостављен на подручју читаве БиХ.

Развијени информациони систем је уствари Сервисана сабирница или ГСБ (енг. Говермент Сервисе Бус) те омогућује размјену података и приступ подацима без обзира на њихову локацију и власништво.

Успостава наведеног информационог система извршена је у оквиру ИЦИС (енг. Импровинг Инвестмент Цлимате анд Институтионал Стренгтхенинг ) пројекта Свјетске банке, који је реализован од 2014. до 2018. године.

Пројект је одобрен на основу Споразума о гранту између Свјетске банке, Шведске агенције за међународну развојну сарадњу (СИДА) и примаоца средстава (БиХ, ФБиХ, РС и БД), саопштено је из ФУЗИП-е.