latinica  ћирилица
14/06/2018 |  11:11 | Аутор: СРНА

Лут фест његује српски национални и културни идентитет

Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу Лут фест Источно Сарајево има значајно мјесто у културној политици Републике Српске, БиХ и региона јер му је циљ, не само приближавање овог стваралаштва дјеци и младима, него и очување српског културног, националног и језичког идентитета, рекао је директор фестивала Витомир Митрић.
"Лут фест" - Фото: СРНА
"Лут фест"Фото: СРНА

- Овај фестивал представља квалитетну и нову иницијативу за мању средину као што је Источно Сарајево, које нема сталну позоришну сцену, већ се представе за дјецу реализују повремено, у складу са обезбијеђеним средствима - рекао је Митрић, представљајући "Студију случаја - стварање савремене умјетности" учесницима Другог форума о умјетничкој сарадњи Кине и земаља централне и источне Европе, који се сутра завршава у Ченгдуу, у кинеској провинцији Сечуан.

Према његовим ријечима, с обзиром на постигнуте резултате у едукацији и стварању нових генерација позоришне публике, као и запажене успјехе изражене бројем квалитених представа и гледалаца, Лут фесту је обезбијеђена традиција успјешне позоришне манифестације.

Он истиче да фестивал има задатак да створи јединствен културни простор, да оствари значајну умјетничку мисију културе на овим просторима, да помјери границе комуникације и оствари идеју толеранције, као и да ради на умрежавању позоришта из цијелог свијета.

- Учешће 175 ансамбала из 37 земаља на досадашњим фестивалима у Источном Сарајеву прилог су антологији свјетског луткарства. Лут фест је јединствен фестивал у Републици Српској по форми, концепту и умјетничким дометима - навео је Митрић.

Овај фестивал, наглашава он, обиљежило је учешће најзначајнијих умјетника луткарства из цијелог свијета, међу којима су Џим Гембл из Лос Анђелеса и Конрад Фредерикс из Велике Британије.

Митрић је подсјетио да су се у високопрофесионалној селекцији фестивала нашла и позоришта из Русије, Бугарске, Турске, Холандије, Ирана, Словачке, Њемачке, Мађарске, Шведске, Пољске, Чешке, Шпаније, Македоније, Хрватске, Словеније, Украјине, Естоније, Грузије, Јапана, Италије, као и најбоља остварења луткарских позоришта Србије и БиХ.

Он је нагласио да Лут фест Источно Сарајево има васпитни и едукативни карактер који посебну пажњу посвећује креативним радионицама, међу којима су и оне за анимацију лутака.

БиХ је једна од чланица Форума о умјетничкој сарадњи Кине и земаља централне и источне Европе, а Митрић као представник Републике Српске, односно Министарства просвјете и културе, имао је прилику да на скупу презентује умјетност са ових простора.