latinica  ћирилица
13/06/2018 |  17:56 ⇒ 14/06/2018 | 16:37 | Аутор: РТРС

"У БиХ долазе британски војници замаскирани да прислушкују" (ВИДЕО)

У Босну и Херцеговину долази 40 британских обавјештајаца, замаскираних у војну јединицу, чији ће задатак бити да прислушкују, прате и праве информације за медије, изјавио предсједник Српске Милорад Додик за нашу телевизију. Замјерио је на пасивности српском члану Предсједништва Младену Иванићу, који је је раније рекао да долазак 40 британских војника у састав ЕУФОР-а, не може да угрози Републику Српску.
Тајмс - Фото: илустрација
ТајмсФото: илустрација

У ЕУФОР-у је и дефинитивно потврђен долазак 40 британских војника у БиХ. Тврде да је ријеч о мањој извиђачкој јединици. Британски лист "Тајмс" раније је пренио изјаву британског секретара за одбрану Гевина Вилијамсона да се војници шаљу ради спречавања наводног мијешања Русије у октобарске изборе. Предсједник Српске нема дилему да је ријеч о војним обавјештајцима, чији је долазак „прикривен“ наводним потребама ЕУФОР-а.

"Ради се о томе да у БиХ долазе људи тог калибра, обавјештајци закамуфлирани у војнике који ће радити на псислушкивању, праћењу и на стварању информација сервисирању информација медијима, знајући како раде војне службе", каже Додик.

Додик каже да појединци из Српске неоправдано минимизирају долазак британских војника. Коментаришући изјаву српског члана Предсједништва Младена Иванића дату федералним медијима, да власт у Српској непотребно диже галаму и да је СНСД слабији него што је мислио, уколико се препао 40 војника, Додик је рекао да страни обавјештајци нису потребни Републици Српској, и пита да ли је Предсједништво БиХ било упознато са захтјевом команде ЕУФОР-а за појачањем.

"Ради се о припадницима обавјештајне службе стране земље. Неки као што је Иванић питају зашто се бојимо тога. Па, ето ни ми се не бојимо, али као је могуће да неко ко је члан Предсједништва каже да је то у реду, јер то није уреду. Очигледно је то дио укупне атмосфере с циљем да Иванић и остали прођу на изборима на заједничком нивоу", нагласио је Додик.

Руски амбасадор Петар Иванцов сматра да упућивање појачања ЕУФОР-у шаље погрешну поруку, јер се стиче утисак да је ситуација у БиХ напета, а тезу о тзв. малигном, руском утицају оставио је на савјест британском државном секретару.

Из ЕУФОР-а без одговора када тачно долазе, колико остају и какви су им задаци. Какви год били, питање је како ће 40 британских извиђача допринијети слободним и поштеним изборима у БиХ.