latinica  ћирилица
13/06/2018 |  16:07 | Аутор: СРНА

Три лица из Бањалуке обољела од малих богиња

Три лица из Бањалуке, међу којима је и дијете, обољела су од малих богиња, чиме је укупан број обољелих у Републици Српској повећан на 69, речено је Срни у Институту за јавно здравство Српске.
Мале богиње (илустрација) -
Мале богиње (илустрација)

"Осим дјетета, обољела су и два одрасла лица. Сви су са лакшом клиничком сликом и нису епидемиолошки повезани", наводе из Института.

Од почетка марта у Бањалуци је пријављено 40 обољелих, Источном Сарајеву шест, Вукосављу, Лакташима и Козарској Дубици по четири, Модричи три, Новом Граду два, те у Власеници, Шамцу, на Палама, Српцу, Челинцу и Шипову по једно лице.

Од укупног броја обољелих, до сада је хоспитализовано 41 лице.

"На Клиници за инфективне болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске у Бањалуци тренутно нема хоспитализованих лица обољелих од малих богиња", наводе из Института.

Из Института додају да од укупно 69 обољелих од малих богиња у Републици Српској, 58 није вакцинисано или је непотпуно вакцинисано за своју доб или је непознатог вакциналног статуса.

Мале богиње су вирусно заразно обољење које се манифестује општом слабошћу, малаксалошћу, грозницом, запаљенским промјенама на слузокожи дисајних органа и појавом осипа који се постепено шири по кожи.