latinica  ћирилица
13/06/2018 |  15:44 ⇒ 18:26 | Аутор: РТРС

У Требињу први пут организована обука туристичких водича

У Требињу је, први пут, у складу са новим законом о туристичкој области, организована обука туристичких водича. Циљ је да домаћу туристичку презентацију, раде стручни и обучени кадрови и да се у ову област уведе ред.

Често се дешавало да туристичке вриједности Требиња представљају туристички водичи које су ангажовале агенције из других држава или градова у окружењу. Таква пракса мора да се искоријени и да се образује и ангажује домаћи кадар,  истичу из Туристичке организације.

"Наш закон мора да се поштује, а поштоваће се тако што туристичке агенције, које долазе са стране и њихови водичи, морају контактирати Туристичку ораганизацију у Требињу која би им додијелила адекватног водича. Они и даље могу да воде туристе, али наш водич мора бити присутан и констролисати причу", истиче Марко Радић, директор Туристичке организације Града Требиња.

Неколико туристичких водича лиценцирано је прошле године. Кадра још недостаје, посебно за подручје Бањалуке и Требиња, гдје је туризам у експанизији, кажу из ресорног министарства. Не споримо лиценце водича из других држава, кажу, али ако се не поштују домаћи закон, морају бити кажњени.

"Крајње одговорно тврдим да су туристички водичи у Републици Српској, који су прошли комплексну обуку, која се тиче уставног уређења, законодавства пословања, историје, насљеђа, потпуно оспособљени за водичку службу", изјавио је Александар Ђурућ, савјетник министра трговине и туризма.

У Туристичкој организацији Требиња потврдили су нам да је прошле године мањем броју туристичких водича, са стране, упућено писано упозорење.