latinica  ћирилица
13/06/2018 |  10:04 | Аутор: Независне

БиХ постаје привремени мигрантски центар?

Ако пропадне реформа европског азилантског система, једна од могућих опција је да буду направљени привремени прихватни капацитети у земљама које граниче са Европском унијом, укључујући и БиХ, а налазе се на мигрантским рутама, рекао је за "Независне новине" извор из европских институција.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

"Многи у ЕУ скептични су да ће најављена реформа Даблинског уговора, који дефинише питања миграната и визног система, уродити плодом, па се као сљедећа опција наводи могућност да ЕУ земљама западног Балкана понуди издашну финансијску помоћ за смјештај миграната који иду ка ЕУ. Они би привремено били смјештени ту док им, или одобре боравак у некој од земаља ЕУ или их врате у земље из којих долазе", пише лист.

Према писању листа, из одговора Делегације ЕУ у Сарајеву видљиво је да Унија још не размишља о оваквим мјерама, али намјерава да настави пружати техничку и финансијску помоћ.

ЕУ је само прошле седмице обезбиједила БиХ 1,5 милиона евра за збрињавање миграната који се већ налазе у земљи, а очекује се да ће наставити да пружа помоћ властима у БиХ да се изборе са овим изазовима.

"За западни Балкан је од 2007. године кроз Инструмент за за претприступну помоћ /ИПА/ додијељена помоћ у вези са миграцијама од 208,5 милиона евра", навели су у Делегацији ЕУ.

Они додају да је ЕУ финансирала изградњу прихватног центра за мигранте у Источном Сарајеву, те да је у припреми пројекат снабдијевања Граничне полиције БиХ опремом вриједном два милиона евра.

Директор Службе за послове са странцима БиХ Слободан Ујић каже да би БиХ могла затворити границе према Србији и Црној Гори, ако земље ЕУ затворе своје границе.

Коментаришући најаве Аустрије и других земаља ЕУ сјеверно од БиХ да би могле затворити границе, Ујић је рекао да онда ни БиХ неће преостати друга опција осим да учини исто.

Он каже да располаже подацима да, осим Аустрије, о овим мјерама размишљају Словенија и Хрватска, те напомиње да је од краја прошле године Служба регистровала 6.257 миграната који су у БиХ ушли из 45 земаља, те да је њих 5.635 затражило међународну заштиту.

Ујић је рекао да је од овог броја само 20 одсто избјеглица, а остало су економски мигранти, међу којима је много породица са дјецом.