latinica  ћирилица
12/06/2018 |  17:39 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Ускоро договор о српској листи у ФБиХ?

Иницијативу владајућих странака из Републике Српске да се формира јединствена српска листа за Федерацију, на предстојећим изборима, подржале су и странке окупљене око СДС-а. Међутим, није познато да ли ће учествовати на сутрашњем састанку СНСД-а, ДНС-а, СП и Завичајних социјалдемократа, на којем ће се разговарати о заједничком наступу у Федерацији.

Представници Срба из Федерације очекују много од "српске" листе и зато позивају на јединство све политичке снаге.

Истиче вријеме за договор српских странака о заједничком наступу на октобарским изборима у Федерацији. 19. јун је рок да се ЦИК-у БиХ пријави Коалиција у којој ће сигурно учествовати СНСД, ДНС, СП Републике Српске и Завичајни социјалдемократи.

"Ми покрећемо иницијативу као странка која је већ 18 година присутна у ФБиХ и ми смо практично отворени за све странке, али сматрамо да као највећа странка имамо право да ми водимо причу око коалиције", рекао је Вања Малиџан из СНСД-а.

"Очекујемо наравно подршку свих осталих странака и то је неспорно. До 19. јуна морамо да пријавимо. Дакле још седам дана да пријавимо Коалицију, тако да ја очекујем да ће се све дешавати сљедећих неколико дана", сматра предсједник Регионалног одбора ДНС-а за ФБиХ Никица Боснић.

Странке окупљене у Савезу за промјене подржавају иницијативу. Ипак нема конкретног договора, званичног састанка и потписа свих странака из Српске на документ којим би се формирала јединствена, српска листа за Федерацију БиХ.

"Важно је да све политичке партије са сједиштем у Републици Српској подрже формирање заједничке Српске листе. Надамо се да ће се све странке издићи изнад уских, страначких интереса и подржати иницијативу којом се обезбјеђују услови за успостављање равноправности Срба у Федерацији БиХ", одговорили су из Савеза за промјене.

Уколико би све странке са сједиштем у Српској подржале јединствену, српску листу, загарантован је један, а у случају масовнијег одзива избјеглих Срба из Федерације с правом гласа, Срби би по први пут могли да добију три директна посланика у федералном парламенту. То је и циљ стварања Коалиције, да Срби постану значајнији политички фактор у Федерацији и да сами одлучују о својој судбини.

"Ја се надам лично да ће ово побољшати ситуацију и останак Срба у Федерацији, ако се то не деси онда ће Република Српска бити мултиетничка, а Федерација очишћена од Срба. Сада СзП без обзира што их нема у локалним заједницима у Федерацији или има безначајно треба да покажу да су Срби и да подрже српску листу", нагласио је предсједник Завичајних социјалнихдемократа и делегат у Клубу Срба федералног парламента Миле Марчета.

Срби у Федерацији сведени су на занемарљив проценат. У Представничком дому федералног парламента немају представника, док Дом народа никада није попуњен. Тек недавно федерални Уставни суд исправио је историјску неправду и донио одлуку о конститутивности Срба, равноправности српског језика и ћирилице у три Кантона, мада та одлука још није спроведена у пракси.