latinica  ћирилица
12/06/2018 |  16:22 ⇒ 17:51 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Улагања у просвјету биће настављена

У Влади Републике Српске организован је пријем за ученике - побједнике републичких такмичења, и уручена су им признања. На тај начин, сада већ традиционално, Министарство просвјете и културе и Министарство породице, омладине и спорта, указују част најбољим ученицима, показујући им тако да препознају и вреднују њихов рад, али и подржавају их на путу даљег успјеха.

Дисциплина, упорност, здраве животне навике. Ово су особине које красе сваког врхунског спортисту. Тако кажу ученици основних и средњих школа – њих 500, који су најбољи од најбољих. Милану Којићу из Добоја, успјех је дошао двије године након што је почео да тренира рукомет.

"Освајали смо скоро све, две побједе смо остварили са преко пет голова разлике и задовољни смо учествовањем и постигнутим резултатима", рекао је Милан Којић ученик ОШ "Свети Сава" Добој.

Додијељено је признање и за најбоље фудбалере – голмане. Занимљиво је, међутим, што је ту титулу однијела дјевојчица.

"Нисам очекивала овакав резултат, екипе су биле много јаке, али ето, никад се не зна. Било је фино", изјавила је Катарина Клечар из Пала.

Сваке године од 2008. ресорна министарства организују пријем за најбоље ученике – побједнике републичких такмичења.

"За нашу малу популацију ученика који су остварили изванредне резултате и на међународним такмичењима. И добили су понуду за стипендије", истакао је министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић.

"Сви они се баве спортом, у оквиру шест дисциплина. Сматрамо да је то изузетно важно, јер се баве спортом, што подстиче и психички и физички развој. Ми у министарству радимо на проширењу малих ОИ, тако да обухватимо и шах и џудо", навела је министарка породице, омладине и спорта Републике Српске Јасмина Давидовић.

Предсједница Владе Жељка Цвијановић, нагласила је да ће улагања у област образовања бити настављена.

"Биће боље и улагања у просвјету и модернизација, у смислу онога што деца уче, шта се спрема, и повезивање у области образовања што се тиче онога што јесу потребе рада и тржишта, јер су велики изазови, али мислим да смо ту на добром путу", поручила је Цвијановић.

Премијерка је истакла да тренутни образовни систем захтијева другачији образовни профил од оног за који су се школовале претходне генерације, али сматра да ће Српска успјети да иде у корак с тим потребама.