latinica  ћирилица
12/06/2018 |  16:14 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Без родитељског старања живи више од двије хиљаде дјеце у БиХ

У Босни и Херцеговини без родитељског старања живи више од двије хиљаде дјеце која су институционално смјештена, те чекају да буду збринута у породицу.

Тим поводом Фондација Инфор хаус у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите Српске и Уницефом, одржала је у Бањалуци округли сто "Свако дијете треба породицу". Циљ им је промоција хранитељства.

Више од двије хиљаде дјеце у БиХ тренутно нема могућност да одраста у сигурности породичног дома, који би, како и стручњаци сматрају, био најбољи пут до психофизичког развоја дјетета. Разлог је то да се пажња посвети промоцији хранитељства. Позитивна су искуства оних који су одрасли у хранитељским породицама, као и хранитеља.

"Моја искуства су одлична. Имала сам ту добре услове. Завршила сам основну школу, средњу, економски факултет. Имала сам нормалан породични живот. Ту нас је било седморо дјеце", рекла је Сања Арсенић.

"Хранитељ сам 13 година. У хранитељству сам досад имала 19 дјеце. Некиу од њих су отишли у породицу, неки су усвојени. Засад имам троје дјеце у хранитељству", истакла је хранитељ Ранка Гламочић.

Да бисте постали хранитељ постоје и одређени услови прописани законом. За процес пријаве и обуке, као и праћење раста и развоја дјетета у породици, задужени су центри за социјални рад.

"Циљ нам је да дјеца без родитељског старања добију облик збрињавања кроз хранитељске породице, собзиром да у БиХ имамо преко 2.000 дјеце која су институционално мсјештена и чекају на збрињавање", нагласила је Мирела Шуман из Фондације "Инфо хаус".

Хранитељство прије свега обезбјеђује топлину породичног дома, стицање позитивног породичног искуства, смјештај, исхрану, бригу, његу, васпитање, те образовање дјетета.