latinica  ћирилица
12/06/2018 |  16:10 ⇒ 18:06 | Аутор: СРНА

Бојовић: Влада издвојила 1,7 милиона евра за Србе на Космету

Влада Србије издвојила је у овој буџетској години 200 милиона динара /око 1,69 милиона евра/ за српске породице на Космету, рекао је данас у селу Зебинце код Новог Брда помоћник директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Зоран Бојовић.
Влада Србије - Фото: архив
Влада СрбијеФото: архив

"Влада Србије и њена Канцеларија за Косово и Метохију је од почетка ове године на Космет допремила више стотина грла крупне и ситне стоке и десетине пољопривредних машина и механизације, као и на десетине грантова у грађевинском материјалу", навео је Бојовић.

Бојовић је појаснио да до 20. јуна заинтересоване породице, посебно оне које се баве пољопривредом и воћарством, могу поднијети захтјеве преко српских општина за додјелу средстава за набавку садница, опреме и механизације.

У наредној години, како је најавио, Влада Србије ће издвојити знатну суму новца за стамбено збрињавање српских породица на Космету.

"Циљ нам је да ојачамо породице које су опстале на Косову и Метохији, јер њиховим јачањем ствара се могућност да се у њиховом комшилуку, суседном селу или општини врате расељена лица", нагласио је Бојовић.

Бојовић је у име Канцеларије за Косово и Метохију посјетио петочлану породицу Синише Јовића у селу Зебинце код Новог Брда.

"Настојимо да сваке недеље посетимо по једно изоловано српско село и лично се уверимо у каквим условима живе преостали Срби и дођемо до истине да ли до њих стиже помоћ која им се упућује из Владе Србије", додао је Бојовић.

Синиша Јовић, повратник у Зебинце, захвалио је предсједнику Србије Александру Вучићу и директору Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марку Ђурићу на донацији музилица за краве јер му је то, како је рекао, олакшало живот и омогућило да живи од сопственог рада.

Јовићи имају осам музних крава и двадесетак расних оваца, а уз сточарство обрађују и десетак хектара њива и једина су српска породица у дијелу села Зебинце, које се граничи са албанским селима.

Бојовић је Јовићима обећао да ће им Влада Србије у наредној години помоћи бар да реконструишу кућу грађену прије скоро 100 година.