latinica  ћирилица
12/06/2018 |  14:27 ⇒ 17:47 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Приједлог закона о страним донацијама биће квалитетан текст

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да ће Приједлог закона о страним донацијама бити квалитетан текст, те да Српска има прилику да у оквиру редовне, законске процедуре у парламенту дође до најбољег рјешења.

Коментаришући ставове невладиног сектора да овакво законско рјешење није у складу са Уставом, Цвијановићева је напоменула да током парламентарне процедуре сваки акт може бити модификован и побољшан.

- Увијек постоји простор да посланици интервенцијама кроз амандмане дођу до неког текста који ће бити прихватљив и разумљив - рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Она је нагласила да се овдје не говори ни о каквој посебној активности.

- Законско рјешење какво је предвиђено да буде послато у парламент Српске је нешто што је мање-више преписано из америчког и неких других закона који су већ на снази у земљама које важне за моћне, озбиљне и развијене - каже Цвијановићева.

Она је истакла да не зна зашто би био проблем да и Република Српска регулише иста та питања, али и да сматра да сва евентуална побољшања треба обезбиједити кроз парламентарну процедуру.

- Не видим у томе ништа горопадно и страшно. Када смо имали на дневном реду Закон о јавном реду и миру и хтјели да интернет простор прогласимо јавним у којем би се примјењивале санкције, мени су долазили разни амбасадори који су ме убјеђивали да тај закон није у складу са не знам чим - подсјетила је Цвијановићева.

Она је напоменула да су јој амбасадори тада говорили да такво рјешење не треба да буде донесено јер ће бити контрапродуктивно и спријечити развој слободе говора на интернету.

- Истовремено, док је била расправа о нашем закону, министри унутрашњих послова земаља ЕУ, у оквиру Савјета министара ЕУ, донијели су акт и наредбу да се апсолутно контролише интернет простор и да се успостави адекватна санкција за све за шта они процијене да представља одређену пријетњу по било шта - напоменула је Цвијановићева.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Радован Вишковић рекао је раније да би приједлог Закона о страним донацијама у Српској по хитном поступку могао да се нађе већ на сљедећој сједници парламента Српске.

Вишковић је навео да је СНСД већ разматрао потребу доношења таквог акта, подсјећајући да је "видљиво да Американци донирају невладиним организацијима у Српској и медијима милионе КМ за неку подршку".