latinica  ћирилица
12/06/2018 |  14:03 ⇒ 14:21 | Аутор: Агенције

Могуће затварање границе према Србији и Црној Гори?

Директор Службе за послове са странцима БиХ Слободан Ујић потврдио је да је од краја прошле године до данас Служба обрадила 6.257 миграната који су ушли у БиХ, те да је њих 5.635 затражило међународну заштиту.
Слободан Ујић, директор Службе за послове са странцима - Фото: Сенссервис
Слободан Ујић, директор Службе за послове са странцимаФото: Сенссервис

Ујић је појаснио да мигранти илегално прелазе границу с подручја Србије и Црне Горе, а ради се о лицима из високо ризичних земаља која користе БиХ као транзитну руту на путу ка земљама западне Европе.

- Овдје се ради о мјешовитим миграцијама гдје је само 20 одсто избјеглица, а остало су економски мигранти, међу којима је много породица с дјецом и долазе из 45 различитих земаља - рекао је Ујић новинарима у Сарајеву.

С обзиром на број миграната који су ушли у земљу у протеклих неколико мјесеци, Ујић је нагласио да је БиХ суочена и са хуманитарном и безбједносним аспектом миграција, посебно истичући да постоји евидентан мањак смјештајних капацитета.

Ујић се осврнуо се и на најаве о затварању граница, рекавши да ће Словенија у потпуности затворити границе уколико то учини Аустрија, те да постоје оперативна сазнања да на тај начин размишља и Хрватска.

- Једини прави одговор на то би био појачан надзор границе и слање додатних снага на границу с нашим источним сусједима и у случају да се десе затварања граница нама неће преостати ништа друго него да и ми затворимо границу према Србији и Црној Гори - рекао је Ујић.

Подвукао је да је дневни прилив између 65 и 80 миграната који границу прелазе у мањим или већим групама и док једни напуштају БиХ други долазе, те да се њихов број мијења из часа у час.