latinica  ћирилица
12/06/2018 |  10:50 | Аутор: ТАНЈУГ

Невјероватно: Пчеле схватају оно што дјеца не могу

Студија је показала да пчеле посједују математичку способност која се раније сматрала да постоји само код делфина, примата, птица и одраслих људи.
Пчеле - Фото: Screenshot/YouTube
ПчелеФото: Screenshot/YouTube

Научници из Аустралије и Француске сматрају да пчеле знају да је нула мања од јединице, доказујући да могу да разумију "концепт ничега".

Мозак пчеле је величине сјеменке сусама и има мање од једног милиона неурона - поредећи са 86.000 милиона које имају људи.

- Нула је нешто тежи концепт за разумијевање и математичка вјештина коју дјеца уче по неколико година - истиче профессор Адријан Дајер, са Универзитета у Мелбурну.

У оквиру студије, истраживачи су обучавали пчеле да рангирају бројчане величине и да схвате да нула припада доњем крају низа бројева.

Они су тестирали пчеле тако што су их учили да изаберу елемент са најмањим бројем елемената, како би добили награду за шећер.

Истраживачи су привукли пчеле на зид гдје су им представљена два знака. Сваки од њих је имао другачији број црних симбола, а пчеле су требале да изаберу знак са најмањим бројем.

На основу овог задатака, оне су научиле да изаберу три елемента када су представљени са три у односу на четири или два елемента када су приказана са два у односу на три.

Њихов највећи тест је дошао када им је дата опција између картице са једним симболом и оне без симбола. Оне су успјеле да схвате да је нула мања од јединице, упркос томе што им никада нису биле приказане празне картице.