latinica  ћирилица
12/06/2018 |  10:37 | Аутор: СРНА

Извозне цијене веће за 7,2 одсто, а увозне за 1,1 одсто

Извозне цијене робе из Републике Српске у првом кварталу ове године веће су за 7,2 одсто у односу на прошлогодишњи просјек, док су увозне веће за 1,1 одсто, подаци су Републичког завода за статистику.
Републички завод за статистику - Фото: РТРС
Републички завод за статистикуФото: РТРС

У посматраном периоду највеће повећање од 16,3 одсто достигле су извозне цијене пића и дувана, а затим сирових нејестивих материја, осим горива, које су веће за 15,5 одсто.

У истом периоду највећи пад извозних цијена од 15,1 одсто био је код робе из групе животињских и биљних уља, масти и воскова.

Највећи раст увозних цијена у посматраном периоду од 4,9 одсто био је код робе из групе сирове нејестиве материје, осим горива, те 4,1 одсто код минералних горива и мазива.

У истом периоду, пад увозних цијена од 1,1 одсто био је код животињских и биљних уља, масти и воскова, те 0,5 одсто код машина и транспортних средстава.

Економиста Стефан Маркићевић рекао је да на ниво извозних цијена у првом реду утиче ниво цијена робе на свјетским берзама, као и краткорочни односи понуде и потражње.

"На ниво цијене робе произведене у Српској утицај имају још и фиксни трошкови, односно трошкови капацитета који су у доброј мјери већи него исти трошкови у иностранству, посебно у развијеним земљама, усљед старије опреме и технологије", навео је Маркићевић.

Према његовим ријечима, на ниво увозних цијена првенствено утиче фиксни курс КМ за евро, што погодује увозницима.