latinica  ћирилица
11/06/2018 |  22:38 ⇒ 22:39 | Аутор: sputniknews.com

Први одговор из Русије на нове америчке санкције

Посланици Државне думе Русије Антон Морозов и Алексеј Чепа реаговали су на увођење руских ИТ компанија на листу санкција САД.

Према ријечима Морозова, таква одлука америчких власти је покушај да се Русија понизи. При томе је посланик мјере САД назвао бескорисним, јер ИТ-стручњаци могу да се региструју под другом јурисдикцијом.

"Сумњам да оне могу да нанесу неку стварну штету, јер је то само још један политизовани корак и покушај да се Русија и руске компаније понизе", рекао је члан одбора за међународне послове Државне думе.

Чепа је, са своје стране, истакао да Русија мора адекватно и симетрично да одговори на увођење руских ИТ компанија на санкциони списак. Посланик такође сматра да су разлози за проширење антируских санкција измишљени.

"На овако измишљене радње мора се одговарати апсолутно адекватно и симетрично", рекао је политичар.

Члан Одбора за одбрану и безбедност Савјета Федерације Франц Клинцевич изјавио је да ц́е Русија предузети реципрочне мере на нове америчке санкције у оквиру закона о контрасанкцијама.

"Наравно, реакција Русије на овај непријатељски корак ц́е неизбежно уследити. При томе, по мом мишљењу, за то нец́е бити потребне никакве законске процедуре. У оквиру закона о контрасанкцијама против Сједињених Америчких Држава и других непријатељских земаља, који је недавно ступио на снагу, постоји могуц́ност да се на ове санкције оштро одговори", сматра Клинцевич.

Он је напоменуо и да ове антируске санкције, као уосталом и све претходне, "немају апсолутно никакве основе". "

Заправо, ради се о специфичном облику нелојалне конкуренције, којој у посљедње време Американци прибегавају у својим односима, како са партнерима, тако и са противницима", нагласио је политичар.

У случају Русије користи се покриц́е у својству измишљеног изговора за заштиту сопствене безбедности. Истовремено, САД не одустају од покушаја да наметну своју јурисдикцију читавом свијету – "санкције су уведене не само заобилазец́и Савет безбједности УН, вец́ и без договора са савезницима у Европи", закључио је парламентарац.

Раније је сенатор Константин Косачов коментаришуц́и увођење нових рестриктивних мера против руских компанија, истакао да је амерички санкциони механизам изашао ван контроле здравог разума. Он је додао да овакви покушаји вршења притиска на Русију "изгледају све мање убједљиво и све јадније".

У понедјељак је амерички министар финансија Стивен Мнучин саопштио да је на списак санкција унијето пет руских компанија и три физичка лица. Према његовим ријечима, они "представљају претњу безбједности за Сједињене Америчке Државе и њене партнере".