latinica  ћирилица
11/06/2018 |  14:34 ⇒ 16:36 | Аутор: СРНА

Лакета: Гранична полиција неће мигранте

Начелник Полицијске управе Требиње Жарко Лакета рекао је да мигранте које ухапсе на подручју источне Херцеговине већ неколико дана не могу предати Јединици Граничне полиције БиХ, већ их морају превозити у Службу за послове са странцима у Требиње што им представља додатне проблеме и трошкове.
Жарко Лакета, ЦЈБ Требиње - Фото: РТРС
Жарко Лакета, ЦЈБ ТребињеФото: РТРС

"Не видим разлог зашто не можемо, као и до сада, мигранте да предајемо Јединици Граничне полиције у зони одговорности границе. Мигранти су прешли државну границу. Нису дошли из правца Мостара, Јабланице, Невесиња", рекао је Лакета и додао да су до сада имали коректну и добру сарадњу са Граничном полицијом.

Он истиче да их новонастала ситуација забрињава и прави проблем, те да је очигледно да службе на нивоу БиХ додатно компликују проблем миграната.

"За свако лице које лишимо слободе на подручју друге полицијске станице морамо слати Јединицу за подршку из Требиња да их превезе у овај град гдје се једино налази Служба за послове са странцима", истакао је Лакета и додао да се на овај начин компликује посао безбједносним службама.

Начелник ПУ Требиње подсјетио је да је од почетка године на подручје Херцеговине нелегално ушло око 1.350 миграната од којих је Гранична полиција њих 99 прекршајно процесуирала, 190 лица је затражило азил, док је у Црну Гору враћено 1.061 лице.

Лакета је додао да ПУ Требиње није имала већих проблема када је ријеч о нарушавању јавног реда и мира у вези са мигрантима.