latinica  ћирилица
11/06/2018 |  14:16 | Аутор: СРНА

Бандић обнавио фонтану посвећену Титу, десничари против

Градоначелник Загреба Милан Бандић отворио је обновљени парк и фонтану "Тратинчица за Тита", на којој пише "Поносни смо да смо живјели у доба твоје".

Бандић, некадашњи високи функционер СДП-а, за којег редовно гласају и десничари, прије извјесног времена прихватио је захтјеве коалиционих партнера са крајње деснице да преименује Трг маршала Тита.

Градоначеник Загреба, који тражи десничарске и љевичарске гласове и неколико пута побјеђује на локалним изборима, настоји да задржи фонтану посвећену Јосипу Брозу Титу и кип Иве Лоле Рибара, али се десница, са којом је у коалицији, томе опире.

Фонтана је изграђена 1982. године и била је дуго запуштена, те ј обнова коштала 900.000 куна /122.310 евра/, јављају хрватски портали.

Приликом отварање фонтане, Бандић је одбацио иницијативу за промјену изборног система у Хрватској и одузимање права мањинама да гласају за владу и буџет.

- Порука онима који би референдумом хтјели да смање права мањинама јесте да им то неће проћи, јер су све релевантне политичке странке у Хрватској против - наводи Бандић.

Уз Бандића, овој иницијативи се противи и предсједник Савјета националних мањина Александар Толнауер.

- Тенденције које желе да нас лише права и заступања су напросто лоше и не говоре само о националним мањинама, већ су лоше и за хрватско друштво, што ће се убрзо и видјети - поручио је Толнауер.

Удружења која желе промјену изборног закона и одузимање права мањинама већ су скупила довољан број потписа за референдум о том питању.