latinica  ћирилица
11/06/2018 |  11:09 ⇒ 12:43 | Аутор: СРНА

Расписан јавни позив за додјелу Кочићеве награде

Организациони одбор манифестације Кочићев збор расписао је данас јавни позив за додјелу Кочићеве награде за ову годину, а рок за подношење приједлога је 30. јун, саопштено је из Градске управе Бањалука.
Петар Кочић - Фото: Screenshot
Петар КочићФото: Screenshot

Кочићева награда додјељује се за дјела из области српског језика и књижевности угледном књижевнику, за цјелокупно књижевно дјело писано на српском језику /приповијетка, драма, роман, поезија, есејистика и преводилаштво/, које одликују кочићевски слободарски дух, чистота и пуноћа српског језика, као и високоестетске умјетничке вриједности.

Кочићева награда састоји се од повеље и новчаног износа од 3.000 КМ.

Признање ће лауреату уручити предсједник Организационог одбора за прославу 53. Кочићев збор на свечаној академији током манифестације.

Кандидата за Кочићеву награду могу предложити: удружења књижевника, издавачи, библиотеке, образовне и научне установе из области српског језика и књижевности, те појединци, али уз обавезу да приједлог буде достављен у писаној форми са образложењем.

Приједлози се достављају у градско Одјељење за културу, туризам и социјалну политику са назнаком "За додјелу Кочићеве награде за 2018. годину" или путем поште препоручено на адресу овог одјељења.

Овогодишњи Кочићев збор почеће 20. августа у Бањалуци, отварањем изложбе приповједака српског књижевника Петра Кочића у стрипу под називом "Стриповијетке", док ће завршног дана, 26. августа, бити проглашени добитници Кочићеве награде и награде Змијањче.