latinica  ћирилица
11/06/2018 |  11:00 ⇒ 12:42 | Аутор: СРНА

Савановић: Рангирање споменика - осјетљиво питање

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић изјавио је да се о листи споменика од изузетног значаја за Републику Српску и споменика од значаја за одређено подручје још нису усагласиле невладине организације произашле из одбрамбено–отаџбинског рата, те да је рангирање споменика осјетљиво питање.
Миленко Савановић - Фото: РТРС
Миленко СавановићФото: РТРС

Савановић је навео да ће ресорно министарство настојати да задовољи захтјеве свих који су се пријавили за расподјелу средстава за одржавање бројних спомен–обиљежја борцима и жртвама ратова, а да ће и ове године предност дати Војничком гробљу "Мали Зејтинлик" на Сокоцу.

Савановић је за данашњи "ЕуроБлиц" навео да је за то гробље прошле године издвојено 61.000 КМ, те да ће за партизански споменик на Тјентишту, који је на удару клизишта, бити издвојено од 40.000 до 50.000 КМ.

Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова још није усвојио листе споменика од изузетног значаја за Републику Српску и споменика од значаја за одређено подручје, иако је било предвиђено да тај посао буде завршен до краја марта.

Савановићев помоћник Душко Милуновић истакао је да ће листа бити усаглашена на наредној сједници Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, не презицирајући када.

"ЕуроБлиц" подсјећа да је почетком ове године потврђено да усвајање листе споменика од изузетног значаја за Републику Српску и споменика од значаја за одређено подручје, касни због противљења Борачке организације Републике Српске /БОРС/.

Предсједник БОРС-а Миломир Савчић каже да се мора увести ред, јер у Српској има толико споменика погинулим борцима да их је тешко пребројати.

"Свако би хтио да његов споменик буде прва категорија. Тако је и са обиљежавањем значајних датума, поготово пред изборе. Сваки час нас зову на неки парастос, а ја надлежнима поручујем: `Не долазите ми са свијећама и вијенцима, него са списком запослених бораца и њихове дјеце`", рекао је Савчић.