latinica  ћирилица
10/06/2018 |  21:59 ⇒ 22:00 | Аутор: СРНА

"Међународна заједница да реагује због ратне реторике Харадинаја"

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да међународна заједница треба да реагује због ратне реторике премијера самопроглашеног Косова Рамуша Харадинаја.
Марко Ђурић - Фото: ТАНЈУГ
Марко ЂурићФото: ТАНЈУГ

Поводом изјаве Харадинаја да ће рат са Србијом званично бити прекинут када двије стране признају једна другу, Ђурић је истакао да је ратна реторика нешто што би морало да буде предмет оштре реакције свих оних у међународној заједници којима је стало до стабилности и мирне будућности.

- Ратне приче и понављање мантре о признању једнострано проглашене независности, за коју никога у Србији, па чак ни на Косову и Метохији, сепаратисти у Приштини нису питали, јесте обично бјежање од рјешавања проблема - истакао је Ђурић.

Он истиче да свакодневним сензационалистичким изјавама Приштина на најбољи начин доказује да статус јужне српске аутономне покрајине није онакав каквим га прижељкују и представљају тамошњим грађанима, пренијели су београдски медији.

Према његовим ријечима, до боље будућности за Србе и Албанце може се доћи само путем постизања компромиса који ће задовољити интересе и једне и друге стране.

- Срби и Албанци на Косову и Метохији имају право на будућност и не треба да буду вјечити таоци сепаратизма - навео је Ђурић.

Харадинај је изјавио раније данас да ће "косовска војска" бити формирана током ове године и да је, како тврди, добила повјерење свих страна, чак и Срба са Косова.

- Са Србијом смо имали рат који је прекинут 9. јуна 1999. године, али званично ће рат бити прекинут када двије стране признају једна другу - рекао је Харадинај.