latinica  ћирилица
10/06/2018 |  16:55 ⇒ 20:41 | Аутор: РТРС

На Козари све спремно за љетну сезону

На Козари је све спремно за љетну сезону. Осим уређених излетишта, шеталишта и трим стаза, посјетиоце у наредном периоду очекују и бројни нови садржаји. Руководство Националног парка нада се да ће ова година бити рекордна по броју посјета.

Планина Козара, током читаве године, редовна је дестинација љубитеља природе и чистог ваздуха.

Управо природна љепота, богат биљни и животињски свијет и јединствен амбијент, на "Крајишку љепотицу" из године у годину привлачи све више туриста из Српске, али и региона.

Козара је љети нарочито привлачна. Осим меморијалне зоне, споменика и музеја, посјетиоцима су доступна и уређена излетишта, видиковци, као и више хиљада извора са питком водом по којима је ова планина позната. И то није све.

"Овдје је много пјешачких стаза подесних за све посјетиоце, али ту су и трим стазе са препрекама, које су у бољој кондицији, или спортисти, такође и уређена пењалишта која могу користити алпинисти или они најуспјешнији у том дијелу спорта", рекао је Драган Рончевић, директор Националног парка "Козара".

Од наредног мјесеца, поред осталих садржаја, посјетиоци ће на Козари моћи да уживају и у Авантура парку.

Једини парк ове врсте у регији, на Козару ће сасвим сигурно привући бројне љубитеље адреналина и екстремних спортова.

Ипак, то је само један од разлога да овог љета посјетите Козару, јер ће ова планина крајем јула бити и незаобилазна дестинација љубитеља добре музике, истичу из приједорске Туристичке организације.

Ове године можемо да најавимо и нови Козара Пулс фест, који ће бити на подручју НП Козара, одмах након манифестације Златне руке Поткозарја, односно посљедњи викенд у мјесецу јулу, и трајаће три дана", навела је Амира Ганић, директорица Туристичке организације Приједор.

Током прошле године Козару је посјетило рекордних 128.000 људи. И овогодишње бројке обећавају.

У првих пет мјесеци забиљежено је 57.000 посјета, па су велике шансе да ће прошлогодишњи рекорд бити оборен.

Једно је сигурно - Козара из године у годину оправдава епитет "туристичког бисера" Приједора, али и читаве Републике Српске.