latinica  ћирилица
10/06/2018 |  15:30 ⇒ 22:01 | Аутор: СРНА

Ђурић: Прије 19 година почели терор, прогони и убиства Срба

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић поручио је данас да је 10. јун 1999. године један од најтрагичнијих и најцрњих датума у савременој српској историји, јер њим није само окончана злочиначка агресија НАТО, већ је означен почетак терора, прогона, убијања и систематског истребљења српског народа са њихових вијековних огњишта.
Марко Ђурић - Фото: ТАНЈУГ
Марко ЂурићФото: ТАНЈУГ

Ђурић је у спомен соби "Косметске жртве" у Београду рекао да је резултат тога што је започето 24. марта 1999. године, а у нову фазу ушло 10. јуна, хиљаде убијених и несталих и до данас протјераних 240.000 људи.

"Сећамо се 10. јуна и због тога што је то дан који је означио ступање на историјску позорницу Резолуције 1244 Савета безбедности УН. За Србију статус Космета и данас је уређен том резолуцијом", указао је Ђурић.

Он је нагласио да, темељећи се на тој резолуцији, праву и правди, огромним патњама српских жртава, Београд захтјева од међународне заједнице да казни оне који су одговорни према цивилима и невиним жртвама рата.

Ђурић је рекао да не може бити боље будућности ни за Србе, ни за Албанце наметањем било каквих рјешења споља.

"Приче о признању самопроглашеног Косова као решењу су ништа друго него забијање главе у песак и одузимање и Србима и Албанцима права на будућност.
До боље будућности може се доћи само компромисом у којој обе стране нешто и добију", рекао је Ђурић.

Он је поручио да Србија зна шта је њено и да стога неће одустати већ ће преговарати са свима да би добили што већу дипломатску подршку за свој став по питању Космета.

Када је ријеч о убиству лидера Грађанске иницијативе Србије Демократије правда Оливера Ивановића, Ђурић је у присуству његове супруге Милене рекао да Београд већ више мјесеци говори да би истрага морала да се води на ефикаснији, озбиљнији и одговорнији начин, као и о потреби да Приштина сарађује са српским и међународним институцијама.

"Наши правосудни и полицијски органи затражили су сарадњу са највишим безбедносним и правосудним институцијама света, међутим из Приштине немамо за сада ни добар, ни ваљан одговор зашто се са том истрагом касни. Мислим да то само по себи доста тога говори и сматрам да нема изговора ни оправдања за то", рекао је Ђурић.

Предсједник Удружења породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији Симо Спасић је још једном указао на потребу да се у Београду дигне споменик српским жртвама од Кошара до Хоргоша и тако бар донакле изрази поштовање према њима.

Он је од власти Србије затражио да прекину преговоре у Бриселу све док самопроглашено Косово представљају озлоглашени злочинци Хашим Тачи и Рамуш Харадинај и додао да је боље да Београд преговара са САД, јер Вашингтон води спољну политику Приштине, како је подсјетио и сам Харадинај.

Славица Поповић, из чије је породице страдало 14 мушкараца приликом масакра у Старом Грацком код Липљана, рекла је да породице својим причама и истином желе да изађу ван зидова београдске спомен-собе и да траже од државе достојно спомен-обиљежје за своје најмилије у пријестоници.

Она је подсјетила да је Приштина прошле године обуставила истрагу за злочине у Старом Грацком и да су породице изгубиле наду да ће правда бити задовољена.

Поповићева је нагласила да са три сина и дан данас живи на Космету, али да су услови у којим живе као у логору и да немају безбједно кретање ни слободу.