latinica  ћирилица
10/06/2018 |  14:20 ⇒ 20:31 | Аутор: СРНА

Обиљежено 26 година од оснивања Друге оклопне бригаде ВРС (ФОТО)

Полагањем вијенаца и цвијећа на споменик генералу Војске Републике Српске Славку Лисици данас је у Бањалуци обиљежено 26 година од оснивања Друге оклопне бригаде Војске Републике Српске, која је дала велики допринос у одбрани и стварању Српске.

Вијенце и цвијеће су на споменик Лисици на бањалучком гробљу Свети Пантелија положили ратни командант Друге оклопне бригаде ВРС Мико Шкорић, као и генерали Мирко Тепшић и Стаменко Новаковић.

Почаст првом команданту Друге оклопне бригаде Славку Лисици одали су и његови ратни саборци, пријатељи и чланови породице.

За све погинуле и умрле припаднике Друге оклопне бригаде ВРС раније је у Спомен-соби ове јединице у бањалучком универзитетском кампусу служен парастос.

Ратни командант Друге оклопне бригаде ВРС Мико Шкорић рекао је новинарима да је ова војна формација, која је била изузетно кадровски и технички опремљена, ратни пут почела у веома значајној и успјешној војној операцији "Коридор 92".

"Имали смо 86 погинулих. Ова бригада има пуно јунака, а један од њих је капетан Срето Станојевић који је имао 28 година када је погинуо бранећи Озрен и спречавајући најгору хорду - батаљон `Ел муџахедин`. Тада смо им нанијели губитке од којих се нису опоравили", присјетио се Шкорић, који је тада био тешко рањен.

Мико Шкорић (Фото: СРНА)

Он је подсјетио да је ова бригада основана 10. јуна 1992. године на Мањачи код Бањалуке и да је на ратишту у саставу Првог крајишког корпуса ВРС била активна до новембра 1995. године водећи успјешне битке на подручју Добоја, Дервенте, Брода, Теслића и на Озрену.

Пуковник ВРС Василије Зрнић је нагласио да је данас истовремено обиљежено и 25 година од оснивања Центра војних школа "Рајко Балаћ".

"Радио сам у том елитном центру у Бањалуци који је основан с циљем да се стварају и обучавају официри и подофицири који ће командовати војском. Ми смо били ту да их учимо општим и војно-стручним предметима, а око 600 официра је прошло ту школу током рата", напоменуо је пуковник Зрнић.

Василије Зрнић (Фото: СРНА)

Он је рекао да су питомци овог центра учествовали и у борбеним дејствима на разним ратиштима.

"То је била истовремено борбена и школска јединица. Током рата погинуо је 21 питомац, док се три воде као нестали. Погинуо је и сам командант центра Рајко Балаћ 4. новембра 1994. године на ратишту код Крупе, послије чега је центар добио његово име", рекао је Зрнић.

Друга оклопна бригада формирана је од људства и борбене технике Школског центра оклопних и механизованих јединица ЈНА "Петар Драпшин" Бањалука.

Бригада је за своје заслуге у одбрамбено-отаџбинском рату одликована медаљом Петар Мркоњић.

Ова бригада ратни пут почела у веома значајној војној операцији "Коридор 92".

Организатор овог обиљежавања било је Удружење резервних војних старјешина града Бањалука.