latinica  ћирилица
10/06/2018 |  11:16 ⇒ 20:51 | Аутор: СРНА

У Поповима као у Холивуду - стаза српских великана у Семберији

По узору на Холивуд, српско-амерички бизнисмен Слободан Павловић у родном селу Попови код Бијељине гради Стазу великана на којој је своје мјесто до сада нашло осам великих српских умова.
Стаза српских великана у Поповима - Фото: СРНА
Стаза српских великана у ПоповимаФото: СРНА

На пјешачкој стази дугој 500 метара, уз асфалтни пут од мјесне цркве до школе који носи име Булевар мира, уграђене су мермерне плоче посвећене српским великанима - Кнезу Иви од Семберије, Филипу Вишњићу, Вуку Стефановићу Караџићу, Николи Тесли, Михајлу Пупину, Милутину Миланковићу, Јовану Дучићу и Алекси Шантићу.

Павловић се нада да ће ова стаза српских великана подстаћи дјецу да уче и да сањају и поручује да се од малог сна стиже до великих успјеха.

Уз фотографију сваког од највећих српских умова наведена су њихова дјела, као и цитати који су исписани на српском и енглеском језику.

Стаза великана почиње плочом Ивана Кнежевића, Кнеза Иве од Семберије, хуманисте и добротвора, чији се лик налази и на великом грбу града Бијељине, заједно са слијепим гусларом и пјесником из ових крајева Филипом Вишњићем.

На плочи Филипа Вишњића уклесани су почетни стихови његове пјесме "Бој на Мишару" и наведено да Библиотека и Гиманзија у Бијељини носе Вишњићево име.

За Вука Стефановића Караџића уписано је да је реформатор српског језика, уз цитат "Без муке нема науке".

На плочи Николе Тесле написано је да је најпознатији српски и свјетски проналазач и научник у области физике, електротехнике и радиотехнике. Ту је наведен и цитат - "Ако будем имао среће да остварим барем неке од својих идеја, то ће бити доброчинство за цијело човјечанство, ако се те моје наде испуне, најслађа мисао биће ми та да је то дјело једног Србина".

На стази великана за Михајла Пупина је наведено да је један од највећих српских научника и добротвора, добитник Пулицерове награде, почасни доктор 18 свјетских универзитета, професор и иноватор у области телеграфије и телефоније, као и цитат "Знање је свјетлост које освјетљава наш пут кроз живот".

У низу највећих српских умова је и Милутин Миланковић, српски инжењер, климатолог, астроном и академик, оснивач катедре за небеску механику на Универзитету у Беораду, свјетски уважен научник познат по теорији ледених доба.

Међу великанима је пјесник, писац и дипломата Јован Дучић, на чијој су плочи уклесане његове ријечи - "Љубав је доказ интелигенције, највећа мудрост и најфинија душевност".

На плочи посвећеној пјеснику и академику Алекси Шантићу уклесани су његови легендарни стихови - "Остајте овдје, сунце туђег неба неће вас гријат ко што ово грије, грки су тамо залогаји хљеба, гдје свога нема и гдје брата није".