latinica  ћирилица
09/06/2018 |  18:32 | Аутор: СРНА

Трамп: У Сингапур идем у мисију мира

Амерички предсједник Доналд Трамп описао је предстојећи самит са сјевернокорејским лидером Ким Џонг Уном у Сингапуру као "мисију мира".

Трамп је на конференцији за новинаре на самиту Г7 у Квебеку рекао да ће одмах знати да ли ће нешто добро произаћи из његовог састанка са Ким Џонф Уном.

"Мислим да ћу у року од минут знати. Једноставно, мој осјећај. То је оно што радим. Уколико будем мислио да се то неће десити, нећу дозволити да губим ни његово ни своје вријеме", рекао Трамп.

Главна тема самита Трампа и Ким Џонг Уна 12. јуна је амерички захтјев да Сјеверна Кореја одустане од програма нуклеарног наоружања које представља пријетњу по САД.

"Имам јасан циљ, али морам да кажем да ће то бити нешто што ће увијек зависити од тренутка. Ништа се не зна и никад није обављено на овом нивоу. У питању је лидер чија је личност потпуно непозната", истиче Трамп.

Сјеверна Кореја одбија да једнострано одустане од свог арсенала и стаје у одбрану својих нуклеарних и ракетних програма које сматра одбраном од америчке агресије.