latinica  ћирилица
09/06/2018 |  13:18 | Аутор: СРНА

Румунија изручила Загребу Стевана Будача

Румунска полиција изручила је Хрватској држављанина Србије Стевана Будача /51/, који се терети за наводни ратни злочин почињен на подручју Белог Манастира током протеклог рата, саопштено је из Документационо информационог центра Веритас.
Хапшење - Фото: илустрација
ХапшењеФото: илустрација

Будач је изручен хрватској полицији на загребачком аеродрому "Плесо" по налогу Апелационог суда у румунском мјесту Галаца.

Стеван Будач је ухапшен 5. маја у луци у том румунском граду.

Према документацији Апелационог суда Галаци, у коју је Веритас имао увид, Будач се терети да је од августа 1991. до јесени 1995. године у мјесту Батина као члан Штаба Територијалне одбране "на основу генералног плана етничког чишћења учествовао у терористичким акцијама против Хрвата и Мађара".

Будач се терети да је учествовао у минирању кућа ради застрашивања и депортовања становништва, те да је 9. септембра 1991. године, заједно са једним саучесником пуцао и бацио гранате на кућу Антуна Видовића, као и да је саучествовао у хапшењу Марина Самодворца који се од тада води као нестао.

Према сазнањима Веритаса у истом предмету процесуирани су Стјепан Петришин, Милан Галетић, Стеван Леополд, Фредик Михајловић, Милан Миланковић, Бела Пап, Петар Саиловић, Никола Сајловић, Драгољуб Шторк и Дамир Жужић.

Из Веритаса указују да Будач посједује српско држављанство, те да је до хапшења више пута пловио на разним бродовима дуж Дунава и пролазио кроз разне европске државе без икаквих проблема.

Он се налазио на списку Тужилаштва Хрватске осумњичених, осуђених и оптужених за ратне злочине са стањем до 31. марта 2013. године, на којем је било 1.577 особа, највише Срба из бивше Републике Српска Крајина и припадника бивше ЈНА.

На основу међународних потјерница које је расписао Биро Интерпола у Загребу, широм свјета до сада је ухапшено 168 Срба, од којих је 61 изручен Хрватској.

Од укупног броја изручених до сада је против 23 поступак обустављен или је оптужба одбијена, углавном након преквалификације дјела ратног злочина у оружану побуну, што има за посљедицу губитак обештећења за вријеме проведено у притвору.