latinica  ћирилица
09/06/2018 |  11:19 | Аутор: СРНА

Пестициди у јагодама нису изнад дозвољеног

Надлежна инспекција Инспектората Републике Српске је у току маја обавила 44 контроле примарне производње јагода на територији цијеле Српске, којима су обухваћени засади укупне површине од 18,7 хектара и није утврдила недозвољену концентрацију пестицида.
Јагоде - Фото: РТРС
ЈагодеФото: РТРС

- Пољопривредном институту Републике Српске достављено је девет узорака на испитивање, код којих на основу резултата нису утврђени остаци пестицида изнад максимално дозвољених концентрација - рекла је Срни портпарол Инспектората Душанка Макивић.

Она је напоменула да је акценат у контролама био усмјерен на употребу пестицида, вођење евиденција о сваком третирању биља и биљних производа пестицидима, те поштивање каренце, односно времена које треба да протекне од третмана до употребе производа.

Према њеним ријечима, пољопривредна инспекција настоји да у контроли воћа и поврћа спроводи циљане активности у складу са сезонским карактером појединих врста.

- Редовне контроле врше се приликом увоза воћа и поврћа, те је према подацима за први квартал ове године приликом увоза узето 414 узорака различитих врста воћа и поврћа за лабораторијске анализе, док су у прошлој години узета 1.133 узорака. Сви испитивани узорци су оцијењени као исправни и усклађени са законом прописаним параметрима - навела је Макивићева.

Она је додала да је у протеклим годинама већа пажња била усмјерена на готов производ спреман за конзумацију, док су у овој сезони контролни органи капацитете усмјерили на примарну производњу, пратећи пут "од њиве до трпезе".