latinica  ћирилица
09/06/2018 |  09:33 ⇒ 13:30 | Аутор: СРНА

Планирали терористичке нападе, ухапшени у Приштини

На Косову су ухапшене двије особе осумњичене за планирање терористичких напада на припаднике КФОР-а и на становнике Косова, Белгије и Француске, саопштено је из тужилаштва у Приштини.

Суд у Приштини одредио је једномјесечни притвор за ухапшене, саопштено је из Специјалног тужилаштва Косова. Ријеч је о белгијском држављанину чији су иницијали Б.Ш. /26/, рођеном на Косову, и лицу чији су иницијали Е.Х, а чији идентификациони подаци нису саопштени.

Ова лица ухапшена су 6. јуна.

Из тужилаштва наводе да су ова два лица, ради реализације идеје, регрутовали више лица, међу којима и оне са списка од 180 особа које су активно укључене у редове терористичке организације Исламска држава.

У саопштењу се наводи да је осумњичени Б.Ш. затражио од другог осумњиченог лица Е.Х. да изведе самоубилачки напад возилом пуним експлозива на припаднике Кфора на Косову, а цијели план је осмишљен у Белгији и Француској.

Б.Ш. је у више наврата путовао у Белгију и враћао се на Косово како би, према наводима тужилаштва, сачинио планове за напад на припаднике КФОР-а.

Истрагом и према информацијама које су пресретнуте тужилаштво је дошло до закључка да је Б.Ш. планирао напад на припаднике КФОР-а без обзира којој држави припадају.

Тужилаштво је дошло до информација да су ухапшена лица планирала и припремала терористичке напада у Белгији и Француској на мјестима гдје се окупља већи број људи.

Истрага о могућој умијешаности веће групе лица и припадништву ова два ухапшена лица некој од терористичких група се наставља и у њој су укључени обавјештајни и полицијски специјалци из Кфора и из земаља западне Европе.