latinica  ћирилица
08/06/2018 |  14:17 ⇒ 14:57 | Аутор: СРНА

ИРБ Српске: Нетачни наводи да је ЕИБ укинуо кредитне линије

Инвестиционо-развојна банка Републике Српске /ИРБ/ саопштила је да нису тачни наводи да је Европска инвестициона банка /ЕИБ/ укинула кредитне линије које је намјеравала да одобри ИРБ-у по основу помоћи малим и средњим предузећима.
ИРБ - Фото: РТРС
ИРБФото: РТРС

"ИРБ је у цијелости пласирала средства одобрена Споразумом о финансирању са ЕИБ, након чега нису тражена додатна средства, нити су успостављани аранжмани са том намјеном. ИРБ Републике Српске у довољној мјери располаже сопственим средствима, те јој нису потребна додатна кредитна средства од ове, нити других међународних финансијских институција да би удовољила потражњи домаће привреде", додаје се у саопштењу.

ИРБ наводи да се све обавезе по овом кредитном задужењу редовно измирију, те да у случајевима гдје постоје проблеми у наплати потраживања, ИРБ предузима све законске мјере на заштити сопствених интереса.

У саопштењу се подсјећа да је споразум о финансирању између БиХ и ЕИБ, Кредит Инвестиционо-развојне банке Српске за мала и средња предузећа потписан 26. новембра 2009. године, а затим и ратификован 17. јуна 2010. године и да су сви кредитни захтјеви по овом споразуму одобрени уз претходну сагласност ЕИБ.

И исплата средстава према крајњим корисницима за уговорене намјене вршена је уз сагласност ЕИБ.

"Дакле, ниједан кредит није одобрен, ни исплаћен корисницима средстава без одобрења ЕИБ. Томе у прилог говоре и налази теренске контроле коју је обавила консултантска кућа коју је ангажовао ЕИБ крајем 2013. године, а према којима су сви кредити одобрени и исплаћени у складу са потписаним споразумом", наводи се у саопштењу.

ИРБ додаје да овим саопштењем жели да објективно информише јавност, заштити кредибилитет ИРБ-а, као и кредибилитет самог међународног финансијског партнера ЕИБ.

Поједини портали објавили су јуче да је умјесто кредитирања малих и средњих предузећа, ИРБ кредите пласирала тајкунским фирмама, блиским врху власти и да су те линије укинуте.