latinica  ћирилица
08/06/2018 |  14:04 | Аутор: СРНА

Пуљић: Територијална јединица Хрвата у БиХ - питање политике, не Цркве

Надбискуп врхбосански кардинал Винко Пуљић рекао је данас у Зворнику да Католичка црква не може одлучивати о посебној територијалној јединици Хрвата у БиХ, јер то није њен домен.
Винко Пуљић - Фото: РТРС
Винко ПуљићФото: РТРС

"Католичка црква је за то да може пастиризовати све вјернике на подручју БиХ, а посебна територијална јединица Хрвата у БиХ питање је политике. Како ће политика то ријешити - нека ријеши, али само нека нам омогући да будемо оно што јесмо на свим просторима БиХ", рекао је Срни кардинал Пуљић, прије почетка свете мисе у Цркви Срце Исусово, која је у изградњи.

Кардинал Пуљић је истакао да је о равноправности у БиХ тешко говорити, јер у овом друштву недостаје владавина закона једнака за све, не само према Хрватима.

Он је додао да је на посебан начин проблем и Изборни закон око којег се у посљедње вријеме води толика полемика.

"Треба дати могућност да сва три конститутивна народа бирају своје представнике, а садашњи Изборни закон не даје Хрватима да учврсте своје представничке кандидате", рекао је кардинал и истакао да се зато пуно говори о промјени Изборног закона како би се створила клима равноправности народа.

Кардинал Пуљић је истакао да се први пут након Другог свјетког рата одржава света миса на мјесту гдје је некада била Црква Срце Исусово у Зворнику.

Он је рекао да је радо прихватио позив мјесног жупника да на празник католичке Цркве Срце Исусово одржи свету мису и да моли за све људе добре воље.