latinica  ћирилица
08/06/2018 |  10:47 | Аутор: СРНА

Подигнута оптужница против 27 припадника ауто-мафије

Тужилаштво БиХ подигло је до сада најопсежнију оптужницу против организоване криминалне групе, чијих се 27 припадника терете за организовани криминал у вези са крађама аутомобила.
Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Тужилаштво БиХФото: РТРС

Оптужница се односи на кријумчарење и даљу продају, измјену идентификационих ознака, изнуђивање откупа или растављање у дијелове за даљу продају, углавном скупоцјених моторних возила, украдених од грађана у Кантону Сарајево, у Источном Сарајеву и другим крајевима БиХ.

Оптужени припадници организоване криминалне групе, долазе из оба ентитета БиХ, а истрага у овом предмету вођена је дужи временски период заједно са полицијским службеницима Агенције за истраге и заштиту, Министарства Републике Српске, а посебан допринос у спровођењу истраге и прикупљању доказа дали су полицијски службеници МУП-а Кантона Сарајево и Граничне полиције БиХ, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Током истраге прикупљени су докази да су оптужени дјеловали по тачно утврђеним и подијељеним улогама и задацима у структурама такозване ауто-мафије, те су дужи временски период, углавном у ноћним часовима, користећи специјалистички алат и прибор, наоружани и маскирани, користећи радио-станице подешене на полицијске фреквенције, како би пратили кретања полиције, вршили крађе путничких моторних возила веће вриједности.

Возила су најчешће крадена на подручју Кантона Сарајево, Источног Сарајева, Тузланског кантона и западне Херцеговине, те према прикупљеним доказима, починили крађу најмање око 200 возила, чија тржишна вриједност достиже износ од више милиона КМ.

Након крађе, возила су скривана на припремљеним скривеним локацијама на подручју Сарајева, Лукавице, Пала, Сокоца и других мјеста, након чега су контактирани власници возила од којих би био изнуђиван откуп, те ако исти не би био реализован даље вршено кривотворење документације, те кријумчарење и даља продаја возила у БиХ или земљама региона или њихово растављање и продаја у дијеловима.

У оптужници је детаљно описано извршење крађа аутомобила, покушаја откупа и остале незаконите радње у више од 200 појединачних случајева који се стављају на терет оптуженима.

На овај начин нанесена је велика штета грађанима БиХ, који су власници украдених возила, а који су оштећени за велике износе, као и штета правним субјектима који се баве осигурањем возила и имовине.

Овом истрагом Тужилаштва и партнерских и безбједносних агенција, засигурно је спријечено извршење већег броја кривичних дјела, а борба против структура ауто-криминала врло је битна са аспекта сигурности грађана и владавине права, јер се само на подручју Кантона Сарајево, у просјеку евидентирају двије крађе аутомобила скоро сваког дана.

Наводе оптужбе Тужилаштво ће доказивати позивањем 340 свједока и стручних вјештака и прилагањем више стотина доказних материјала.

Међу оптужених 27 лица су Данило Цицовић, Владимир Крсмановић Кршо, Марко Трифковић Жижан, Срећко Трифковић, Срећко Мандић, Славен Дакић Жућо, Томислав Петровић звани Томо, Његослав Милинковић Љутан, Бојан Кошарац Чавра, Енис Мандал, Мирослав Пајић и Срето Пајић Срећко.

Оптужница је подигнута и против Давора Нинковића Чупе, Јозе Маркића, Пунише Пурковића Пукија, Далибора Васковића Даде, Мирослава Шкобе Микија, Мирсада Бркића званог Микија, Зорана Мирјанића Сушике, Бојана Сташевића Сташе и Милорада Мирковића Мике.

Осумњичени су и Зоран Чобовић Чобо, Никола Радић, Бранислав Гордић Ћело, Мирослав Чепо, Горан Нижић Арафат и Фердо Вукоја.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.