latinica  ћирилица
07/06/2018 |  16:33 ⇒ 19:12 | Аутор: РТРС

У Семберији у току жетва јечма

У Семберији је у току жетва јечма. Ратари су задовољни и квалитетом и приносом. На парцелама које су засијане у оптималном року и гдје је примијењена пуна агротехника приноси су, од четири до шест тона по хектару.

Високе мајске температуре допринијеле су бржем сазријевању јечма и семберски ратари су у жетву кренули десет дана раније у односу на прошлу годину. Приноси јечма се разликују од парцеле до парцеле.

Уз примијену пуне агротехнике, Небојша Ђокић је постигао принос 6 тона по хектару.

"Мислим да је принос добар јер сам урадио све заштите како треба. Урадио сам прву заштиту против корова, заштиту листа и заштиту класа", каже Ђокић.

На имању Пољопривредног добра Семберије оцјењују да ће жетву завршити за два дана. Јечам производе на 265 хектара од чега је на 10 хектара сјеменска производња. Овом имању приноси су од пет до шест тона, осим на парцелама у Батковићу гдје су подземне воде преполовиле род.

И квалитет зрна се разликује од парцеле до парцеле. Хектолитарска тежина која је мјера квалитета креће се од 55 до 65 килограма.

На земљишту лошијег квалитета, због високих температура које су у мају достизале 35 степени, дошло је до наглог сазријевања и зрно је лошијег квалитаета.