latinica  ћирилица
07/06/2018 |  12:23 ⇒ 13:26 | Аутор: СРНА

Представљен пројекат "ЕУ фор бизнис" од 16,1 милион евра

У Сарајеву је данас представљен пројекат "ЕУ фор бизнис" укупне вриједности 16,1 милион евра намијењених за подршку развоја приватног сектора у БиХ.
Вигемарк - Фото: СРНА
ВигемаркФото: СРНА

Пројекат су представили шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк, амбасадор Њемачке у БиХ Кристијана Хоман, директор Њемачког друштва за међународну сарадњу /ГИЗ/ за БиХ и Црну Гору Бригите Хојел Ролф и резидентни представник Развојног програма УН /УНДП/ Сезин Синаноглу.

Вигемарк је истакао да је ријеч о врло амбициозном пројекту у који је ЕУ уложила 15 милиона евра, а Њемачка 1,1 милион евра који има за циљ да оснажи мала и средња предузећа на локалном нивоу.

"Тих 16 милиона евра звучи као велика сума и биће искориштена за подршку извозно оријентисаном сектору, за ИТ сектор, компаније које раде на у области дрвета и метала. Захваљујући неким од тих компанија, али и економском стању, извоз БиХ у ЕУ је у порасту", рекао је Вигемарк.

Он је нагласио да је сврха пројекта да се реплицирају модели успјешних и динамичних компанија у БиХ и на друге дијелове у земљи.

"Програм ће покрити и рурални развој и област пољопривредно-прехрамбеног сектора за који коначно имамо Стратегију за рурални развој. Обухваћена је и област туризма што је важно за БиХ", рекао је Вигемарк.

Хоманова је истакла да је циљ програма пружање конкретне помоћи малим и средњим предузећима како би привреда у БиХ постала конкурентнија, привукле стране инвестиције и отворила квалитетна нова радна мјеста.

"У овој земљи има много предузећа која нуде квалтитетне производе и треба им само мали подстрек и помоћ како би били успјешни и на међународним тржиштима. Та помоћ се некад може одразити само у форми савјета и контакта са одговарајућим партнерима у иностранству", рекла је њемачки амбасадор.

Она је изразила наду да ће кроз заједничке напоре са партнерима у пројекту "ЕУ фор бизнис" бити остваране велике промјене у привреди БиХ, с обзиром на то да је ријеч о земљи која би требало да буде чланица ЕУ и припада том тржишту.

У име агенција које су реализатори пројекта новинарима се обратила директор ГИЗ-а за БиХ и Црну Гору Бригита Хојел Ролф, која је нагласила да ће од 16,1 милион евра 10 милиона бити искориштено за додјелу бесповратних грантова извозно оријентисаним предузећима.

"Имплементатори пројекта су ГИЗ, УНДП и Међународна организација рада /ИЛО/. Пројекат покрећемо данас, а трајаће до 2022. године. Објавићемо низ тенедера и то ће почети крајем ове године", рекла је Хојел Ролф.

Она је истакла да директни корисници програма могу бити појединачна предузећа, пољопривредници, предузетници и људи који тек покрећу привредне субјекте, али и различите организације у области истраживачког рада које се конкретно баве развојем предузетништва.

Резидентни представник УНДП-а Сезин Синаноглу изразила је задовољство што се пројекат "ЕУ фор бизнис" фокусира на отварање радних мјеста у БиХ, уз јачање конкурентности, иновације, диверзификације и модернизације привреде и пољопривреде.

"У овом пројекту је ријеч о заједничком настојању два велика донатора ЕУ и Њемачке и три способне организације ГИЗ, ИЛО и УНДП, који уносе своју експертизу у програм. Програм се не фокусира на мале ствари него је амбициозан јер је избор корисника другачији", рекла је Синаноглу.

Она је напоменула да ће УНДП реализовати 4,4 милиона евра, од чега три милиона иде директно корисницима пројекта, махом у руралним подручјима у области производње хране.

"Очекујемо да ћемо помоћи стварању квалитетних радних мјеста која су приближна еврпоским стандардима и тиме побољшати квалитет живљења у руралним подручјима", додала је резидентни представник УНДП-а.