latinica  ћирилица
06/06/2018 |  18:18 ⇒ 07/06/2018 | 09:01 | Аутор: РТРС

Нова мигрантска рута кроз БиХ, за власт непознаница

Илегални мигранти, кроз пропусне бх. границе пронашли су нову, за безбједносне агенције, непознату руту.

Само протеклог викенда у БиХ је незаконито ушло више од 350 лица, признао је министар безбједности Драган Мектић, након редовне сједнице Оперативног штаба за питања миграција.

Полиција је на територији Зворника ноћас и јутрос, открила 15 лица из Либије, Ирана, Сирије и Ирака. И док долазак придошлица постаје константа, бх. власти не знају прецизно ни колико их је ушло, ни колико их је у БиХ остало.

Министар безбједности Драган Мектић и његов замјеник Мијо Крешић као да не службују у истом министарству. Или у истој земљи! И као да не користе исте математичке операције! Податке о броју миграната који су незаконито прешли бх. границу ни раније нису могли да "ускладе". Не могу ни данас.

"Са данашњим даном 5.664 мигранта су регистрована", тврди Мектић. С друге стране Мијо Крешић каже да у овом тренутку имамо преко 6.000 регистрираних улазака у БиХ.

Не знају министар и замјеник ни колико је миграната из БиХ изашло. Или колико их је у БиХ остало! Мектић - "процјењује" унутар бх. граница тренутно "крстари" око 1.700 или 1.800 незаконитих придошлица. Међу њима и више од 350 лица који су током протеклог викенда "надмудрили" бх. граничаре и полицајце.

"Негдје су успјели да направе руту коју ми нисмо идентификовали још и ушли су у мало већем броју", истиче Мектић.

У мало већем броју – исказали су и тзв. намјеру за азил у БиХ. Према Мектићевим подацима учинило је то 5.065 миграната. Захтјев је поднијело њих 437.

"Остаје отворено питање како ће држава реаговати на овај облик обмане када искажу намјеру, рок је 15 дана да поднесу захтјев за азил", наводи Зоран Галић директор Граничне полиције БиХ.

Или су сви регистровани мигранати "намјеру" исказали у посљедњих мање од 15 дана или је "држава" глува и нијема на обману!? Како год пракса се наставља! Ни један азил, још није одобрен, јер признаје министар, потенцијални азиланти нестају са радара бх. безбједњака. Прецизније - не могу касније да их пронађу на адресама које сами пријаве и према подацима које сами уписују, јер идентификационих докумената немају.

Ипак, Мектић "зна" да међу мигрантима нема нити је било безбједносно интересантних или опасних лица. И директор Граничне полиције не крије поражавајуће податке – од 83 гранична прелаза само 22 задовољавају минималне технолошке стандарде. Људски капацитети још и поразнији – један полицијски службеник на енормних 33 километра тзв. зелене границе. О свему је тврди упозоравао Савјет министара много прије него је "балканска рута" кренула кроз бх. врлети. Узалуд!

"Сад би требали бити лицемјери и лажови да обмањујемо јавност да кажемо да један полицијски службеник на 33 километра може на адекватан начин покрити државну границу", наводи Галић.

А пред границом подаци су, не домаћих већ страних служби, још најмање 50.000 миграната из Грчке и окружења! И око три милиона који су се привремено “искрцали” у Турској, а којима су земље Уније затвориле врата! Али не и БиХ!

"Неће бити добро ако БиХ остане дуго крајња дестинација илегалним мигрантима и ако се они овдје акумулирају", истиче Мијо Крешић.

Све ово као да је "тек с прољећа" пробудило уснулу власт, која је понављала како је БиХ спремна да прими хиљаде миграната – све док они нису закуцали на врата. Сада министар Мектић тврди – нисмо криви за мигрантску кризу – жртва смо исте! Сутра ће каже, на састанку у Сарајеву, од званичника земаља "балканске руте" тражити одговор на питање – како је могуће да су сви они регистровали и до 50 одсто мање миграната! Само није ето, БиХ!