latinica  ћирилица
06/06/2018 |  08:45 | Аутор: Независне

Превише протеина штети здрављу

Протеинска исхрана без много угљених хидрата није препоручљива, без обзира на то што су протеини важан састојак сваке ћелије, а организам их користи за производњу ензима, хормона и других супстанци.

Уношење превише протеина а мало угљених хидрата доводи до великих промена у метаболизму, јер се они не складиште па да се црпе по потреби, упозорава Америчко министарство здравља.

Дневне оптималне количине протеина различите су за различите категорије становништва, истичу у овој институцији. Тинејџери и активни мушкарци потребе могу да задовоље из три порције са укупно 200 грама протеинске хране. Дјеци од двије до шест година и појединим старијим људима довољне су двије порције са укупно 140 грама. Старија дјеца, тинејџерке, изразито активне жене и већина мушкараца, свакодневно би требало да узимају двије порције са укупно 170 грама.

Нутриционисти наглашавају да свако ко у ресторану наручи одрезак, који обично има око 300 грама, уноси превише протеина и повећу количину засићених масти које зачепљавају артерије.

Тврде и да је заблуда да додатни протеини повећавају мишићну масу.

Уколико има превише протеина, организам сагорјева више масти, смањује се апетит, повећава елиминација течности, долази до бржег губитка килограма, што одговара свима који су на дијети.

Међутим, послије пола године ова дијета престаје да буде ефикасна и може да наруши здравље, показале су студије. Окренути храни животињског поријекла, која садржи и доста засићених масти, у већем су ризику да оболе од срчаних обољења, шлога, дијабетеса, али и неких облика рака.